Novosti

Jeftino grčko ostrvo u srcu Kiklada proglašeno najboljom alternativnom destinacijom na svetu

Komentari

Autor: Tara Tomović

15/04/2023

-

10:43

Jeftino grčko ostrvo u srcu Kiklada proglašeno najboljom alternativnom destinacijom na svetu
Jeftino grčko ostrvo u srcu Kiklada proglašeno najboljom alternativnom destinacijom na svetu - Copyright Euronews/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa


Turistički sajt Wanderlust Marriage proglasio je grčko ostrvo Andros najboljim u izboru od sedam ostrva na svetu. Ovaj sajt je specijalizovan za alternativne destinacije, a čita ga na hiljade parova u SAD i Velikoj Britaniji.

Razlog da Andros nađe svoj put do vrha bilo je putovanje novinara relevantnog portala, a preporučuju ga kao "idealnu destinaciju za nezaboravan izlet u očaravajuću prirodu, umetnost i istoriju".

Sledeći na listi našli su se Zanzibar, jugoistočna ostrva Aljaske, Sicilija, Tasmanija, ostrva Japana i malezijski Borneo.

"Andros ima neprocenjivo kulturno, istorijsko i prirodno blago koje smo postavili kao prioritet da istaknemo čak i van sezone. Tokom proteklog karnevala (apokries) povećanje saobraćaja je preomašilo 38 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok se očekuje da će protok putovanja biti veći i tokom Uskrsa", naglasio je gradonačelnik Androsa Dimitrios Locaris.

Nesvakidašnje kikladsko ostrvo

Kada govorimo o Androsu ne govorimo o bilo kakvom grčkom ostrvu. Iako je najsevernije kikladsko ostrvo udaljeno samo dva sata trajektom iz atinske luke Rafine, nekako i dalje nije dozvolilo da ga turizam pregazi uprkos veoma pristupačnim cenama za ostrvo na ovakvoj lokaciji.

I ne liči Andros na ostala ostrva, koja manje-više imaju luku u svakom "glavnom" gradu. Ne, grad Andros sebično čuva svoju privatnost, okrenut ka istoku, dok se luka nalazi u mestašcetu Gavrio na severozapadu ostrva, koje je šest kilometara udaljeno od najpoznatijeg letovališta na ostrvu - Baci. Dakle, govorimo o tri različita mesta.

Euronews/Tara Tomović

 

Ne liči ni zato što je Andros jedino ostrvo čije kuće nemaju tradicionalni kikladski stil gradnje, već crvene krovove, što nećete videti na susednom Tinosu, Mikonosu ili Sirosu.

Jedno od najjeftinijh ostrva

Baci je klasično grčko letovalište, koje odlikuje prostrana peščana plaža, ali i nekoliko uvalica u okruženju. Osim toga, sve popularne plaže nalaze se na samo par kilometara od samog mesta, pa je to razlog što turisti uglavnom biraju ovo mesto za odsedanje.

Cene smeštaja kreću se od 70 evra, pa naviše po noćenju za dve osobe, a zbog ograničenosti smeštajnih kapaciteta april je pravo vreme za rezervacije.

Euronews/Tara Tomović

Baci

Iako je Baci središte turizma na Androsu, najpoznatija plaža smeštena je na istočnoj strani ostrva.

Osim što predstavlja remek-delo prirode, u pitanju je plaža koja je zaštitni znak Androsa, ali i Kiklada – Tis Grias To Pidima, što u prevodu znači ’mesto sa kojeg je stara dama skočila'.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Tis Grias To Pidima

Kada su Turci okupirali Andros, jedna starija žena je nehotice otvorila vrata zamka Kohilos i tako nenamerno pustila Turke da ga zauzmu. Od sramote je potom skočila sa litice, a po njoj ova plaža nosi ime. Nalazi se na par kilometara od grada Kortija, a od same magistrale put do plaže je prava peripetija.

Euronews/Tara Tomović

 

Za ostrvo se vezuje i jedna od najpoznatijih grčkih izreka "Ako ti se sviđa brada Lambrosa, čik pa pređi preko Androsa". Koristi se kada nekome u šali želite da zapretite, a odnosi se na grčkog oslobodioca Lambrosa Kaconisa, koji je oslobodio Andros od Turaka.

Magična Hora

Na jednoj steni koja se useca u more nalazi se grad Andros. Veoma neobičnog georafskog izgleda, razlikuje se od klasičnih kikladskih Hora. Arhitektura neoklasicizma koja odiše neverovatnom elegancijom zaslužna je za to što se grad oduvek nazivao Malom Engleskom.

Euronews/Tara Tomović

Grad Andros

Osim toga, najveći broj grčkih brodovlasnika, ali i mornara potiče upravo sa Androsa.

Euronews/Tara Tomović

Grad Andros

Pejzaž grada krasi i jedan od retkih svetionika na svetu koji izranja iz mora na maloj steni.

Euronews/Tara Tomović

Grad Andros

Nautički muzej koji se nalazi na samom "rogu" stene koja se useca u more, ali i Muzej savremene umetnosti pružaju bolji uvid u to na koji način se grad razvijao, a šetnja njegovim uskim ulicama odaje  utisak da u ovom gradu ima više mačaka nego ljudi.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Grad Andros

I baš kao njegovi stanovnici i one su vrlo prijateljski raspoložene.

 

Komentari (0)

Putovanja