Novosti

Ministarstvo turizma za Euronews Srbija: Agenciju City Travel prijavilo 50 putnika, organizovali putovanja bez licence

Komentari

Autor: Tara Tomović

09/08/2023

-

10:00

Ministarstvo turizma za Euronews Srbija: Agenciju City Travel prijavilo 50 putnika, organizovali putovanja bez licence
Ministarstvo turizma za Euronews Srbija: Agenciju City Travel prijavilo 50 putnika, organizovali putovanja bez licence - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U novosadskoj turističkoj agenciji "City Travel" koja je u subotu objavila da prestaje sa radom "zbog finansijskih problema", inspekcijski nadzor Sektora turističke inspekcije još uvek je u toku, a do danas je pristiglo oko 50 prijava putnika, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva turizma i omladine.

"Trenutno se vrše vanredni inspekcijski nadzori organizatora putovanja, imajući u vidu da se određene predstavke odnose na turistička putovanja u kojima je City Travel nastupajući kao posrednik, prodao turističko putovanje drugog organizatora putovanja, te je s tim u vezi subjekt kontrole organizator putovanja", rekla nam je Dunja Đenić, v.d. pomoćnika ministra.

Kaže da se o ukupnom broju oštećenih putnika još uvek ne može govoriti, ali da je do danas pristiglo 50 predstavki putnika.

Sektor turističke inspekcije doneo je i Rešenje o zabrani organizovanja turističkog putovanja jer je "City Travel", organizovao putovanja bez licence, zbog čega su takođe podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka po istom osnovu.

Osim toga, podnete su i četiri krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu Novi Sad sa sumnjom na krivično delo prevare sa umišljajem.

"Sektor turističke inspekcije je u okviru svoje nadležnosti preduzeo zakonom propisane mere i prosledio predstavke putnika Policijskoj upravi Novi Sad, odnosno Odseku za suzbijanje kriminala", zaključuje Đenić u izjavi za naš portal.

Podsetimo, agencija je u subotu na svojoj Fejsbuk stranici objavila poruku da od 5. avgusta obustavlja svoj rad uz "razumevanje prema onima koji su nezadovoljni", te da će "zajednički sa putnicima dogovoriti duži rok za vraćanje srestava", uz zahvalnicu na podršci i emotikonom koji šalje poljubac.

"City Travel" je subagentska agencija

Pravna lica u turizmu posluju na različite načine, a kada su u pitanju turističke agencije, razlikuju se dva modela - agencije koje su organizatori putovanja i agencije koje su subagenti.

Agencije koje su organizatori putovanja moraju da zadovolje zakonom propisane norme i dobiju potrebne licence kako bi samostalno organizovale putovanja na različite destinacije. One koje su subagenti takođe su pravna lica, ali samo sa pravom na prodaju već pripremljenih aranžmana od strane agencija, koje se karakterišu kao organizatori putovanja.

Iako se i jedne i druge navode kao turističke agencije, jasno je da ne mogu sve agencije biti organizatori putovanja. Subagentske agencije imaju pravo da nude turističke aranžmane svih onih agencija organizatora sa kojima su sklopile ugovore. U tom smislu snose i manju odgovornost jer, za razliku od organizatora, ne odgovaraju za realizaciju putovanja i potencijalne propuste do kojih na njima može doći.

Svaka turistička agencija se može proveriti na osnovu tri stvari: licence, garancije i likvidnosti. Osim toga, važna je i provera u Agenciji za privredne registre o važećoj garanciji i licenci, ali i provera na sajtu Narodne banke o likvidnosti iste.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je juče u razgovoru za Euronews Srbija da je za početak sasvim dovoljno obratiti pažnju na dve stvari pri kupovini aranžmana.

"Suština je da u ugovoru jasno stoji naznačeno ko je organizator i da postoji garancija putovanja. Ta garancija putovanja se, u slučaju uplate kod subagenata može dobiti u roku od nekoliko sati, obično putem mejla, a kod organizatora, odmah"

Seničić ističe da oni koji su kod subagenata potpisali ugovor, mogu pozvati i organizatora putovanja, odnosno drugu agenciju i proveriti da li je izvršena rezervacija.

"Osim toga, sa validacionim kodom koji se nalazi na garanciji putovanja mogu proveriti i na sajtu Udruženja osiguravača da li je sve zavedeno kako treba", kaže on i zaključuje:

"Poenta je da se ljudi ne moraju baviti time do te mere, samo je važno imati ugovor sa navedenim organizatorom i garancijom putovanja za taj ugovor, koja vam obezbeđuje da ako subagent propadne, imate pravo na svoje putovanje"

 

Komentari (0)

Putovanja