Oko sveta

Nije Zapadna Srbija samo Zlatibor, Tara i Perućac: Šest neotkrivenih destinacija koje će oduševiti svakog

Komentari

Autor: T. Stanković

31/07/2021

-

21:28

Nije Zapadna Srbija samo Zlatibor, Tara i Perućac: Šest neotkrivenih destinacija koje će oduševiti svakog
Nije Zapadna Srbija samo Zlatibor, Tara i Perućac: Šest neotkrivenih destinacija koje će oduševiti svakog - Copyright Prinstscreen YouTube/Lutajuci Putnik, Wikipedia.org/Lidija Petrović, Fraudjuric, JYB Devot

veličina teksta

Aa Aa

Iako su brojne destinacije u Zapadnoj Srbiji, poput Zlatibora, Tare, Zlatara ili Perućca, dobro poznate i lako dostupne domaćim turistima, to ipak ne znači da je taj deo države u potpunosti otkriven. Ljubitelji netaknute prirode i dalje mogu da pronađu manje poznate destinacije koje još nisu postale "žrtva" urbanizacije i masovnog turizma.

Ukoliko vam nije poznata "planina sa hiljadu izvora", a više vam nisu zanimljive fotografije sa vidikovca Banjska stena, u nastavku teksta možete da pronađete svoju sledeću destinaciju na zapadu zemlje.

Banjski potok

Iako je Ovčarsko-kablarska klisura popularna destinacija, posebno među planinarima, Banjski potok je mala prirodna oaza koju i dalje nisu mnogi otkrili. 

Bujnom vegetacijom oktužni slapovi koji se spuštaju niz stene i skupljaju u barice tirkizno plave boje, čine ovu destinaciju na Ovčar banji magičnom i unikatnom.

Nestvarne prizore drugačije od objektiva beleži ljudsko oko, pa je boravak kraj Banjskog potoka za mnoge uvek novo iskustvo.

Prinstscreen YouTube/Lutajuci Putnik

 

Ovaj bujični potok, oduzima dah gotovo svim posetiocima koji "zalutaju" do njega.

Inače, do Banjskog potoka vodi planinarska staza sa veoma preciznim putokazima, pa je i sam dolazak do ovog mesta prava avantura.

Ledena pećina

Krivudavi meandri Uvca koji se mogu videti sa nekoliko vidikovaca su privlačna destinacija, a turisti koji posete taj prirodni fenomen u blizini mogu da obiđu i Ledenu pećinu.

Pećina ima sve elemente "podzemnog dvorca" — ukrase, visoke stubove i draperije. U pećini se nalaze bigrene kade iz kojih posetioci mogu da piju vodu.

Wikipedia.org/JYB Devot

 

Do ledene pećine može da se dođe vožnjom  čamcem Uvačkim jezerom, a pre posete je neoophodno je najavi dolazak čuvarskoj službi rezervara.

Planina Bobija

Bobija se nalazi kod planinskog masiva Azbukovica, a izdvaja se po gustim četinarskim i bukovim šumama. Ovu destinaciju karakterišu izvori hladne pitke vode, kojih ima više od sto.

Najpoznatiji je izvor "Dobra voda" kod koga se nalazi i čuvena crkva brvnara izgrađena gotovo u potpunosti od drveta.

Čist vazduh, i poseban čar ove Bobije oduševljava sve posetioce koji odluče da je obiđu.

Wikipedia.org/Boris Dimitrov

 

A ukoliko izvori čiste vode i guste šume ne osvoje turiste, pejzaži koji se otvaraju sa vidikovca će im sigurno oduzeti dah. Najpoznatiji je Dražin vidikovac na kom se nalazi jedan okrugli sto za kojim planinari mogu da odmore dok uživaju u pogledu.

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi na osam kilemetara od naselja Zlatibor, na pola puta do ski centra na Torniku i Manastira Uvac.

To veštačko jezero nastalo je 1971. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav, a danas predstavlja prelepu destinaciju.

Boja vode je izuzetno tamna zbog kamena unutar jezera, ali je ona zapravo veoma čista.

Wikipedia.org/Fraudjuric

 

Iako je ovo jezero donedavno bilo neotkriveno mnogima, budući da se kod njega nalazi međustanica zlatiborske Zlatne godnole, sve više turista je posećuje u poslednjih godinu dana.

Cer

U okolini Šapca, nalazi se planina sa prelepim vidikovcima, koji iako nisu toliko visoki gledaju na magične pejzaže.

Najviši vrh iznosi 687 metara, a na samoj planini postoji četiri vrha koja su viša od 600 metara. Jedan od najlepših je vidikovac Proplanak, a ni ostali nisu manje impozantni.

Zbog svežeg vazduha, prelepe prirode i lagane klime kažu da je Cer idealna destinacija za rehabilitaciju.

Wikipedia.org/Soundwaweserb at Serbian Wikipedia

 

Veruje se da je planina dobila ime po rimskoj boginji plodnosti Cereri.

Staze za planinarenje nisu preterano zahtevne i idealne za vikend šetače.

Taorska vrela

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode koja se nalaze u masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Vrela izbijaju u selu Donji Taor, a ulivaju se u reku Skrapež.

Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Nizvodno od glavnog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koje su danas prekrivene mahovinom.

Wikipedia.org/Lidija Petrović

 

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle izvire glavno vrelo, i široj izvorišnoj zoni sa više malih periodskih izvora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja