Sezona

Lepša i jeftinija alternativa čuvenom ostrvu Kapri: Pročida - skriveni dragulj Napuljskog zaliva

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

10/03/2024

-

16:45

Lepša i jeftinija alternativa čuvenom ostrvu Kapri: Pročida - skriveni dragulj Napuljskog zaliva
Euronews/Nevena Zdravković - Copyright Euronews/Nevena Zdravković

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko godina staganacije zbog pandemije koronavirusa, putovanja su, konačno, tokom 2023. dostigla svoje predpandemijske nivoe. To je značilo da su mnoga poznata turistička mesta ponovo oživela, ali se ujedno na neke popularne destinacije vratio stari problem - prekomerni turizam. Baš zbog toga sve češće se traže alternative. Tako umesto Sen Tropea, na primer, blogeri preporučuju Bodrum u Turskoj, a umesto Santorinija u Grčkoj - Apuliju u Italiji. Zamenu bi ovog leta moglo da dobije i ostrvo Kapri i to u vidu najbolje čuvane tajne Napuljskog zaliva - ostrva Pročida.

Kada neko pomisli na odmor u Italiji, jedna od nezaobilaznih destinacija koja padne na um jeste i čuveni Kapri, prelepo ostrvo sa mnošvom neverovatnih vidikovaca, koje je poslednjih godina postalo pristupačnije za obilazak. Naime, od Napulja do Kaprija brodovi redovno idu, do ostrva stižete za oko sat vremena, a povratna karta košta oko 50 evra. Kapri je, međutim, ostao simbol luksuza sa mnoštvom skupocenih butika i još skupljih hotela, pa će turisti često reći da se odlazak na to ostrvo "ne isplati bez sopstvene vile i ličnog vozača".

Dakle, ako želite da obiđete Kapri, pripremite svoj novčanik, ali i noge. Naime, ostrvo je pretežno brdovito, pa vam je za obilazak ovog mesta potrebno dosta snage. Šetnja postaje prilično naporna u danima kada su temperature gotovo tropske, kakav je bio slučaj prošlog leta. Uz to, svaki predah na Kapriju "udara na džep", pa biste morali da budete spremni da u poslastičarnici tri limunade i jedan sladoled platite čak 40 evra.

I pored svega ovoga može se reći da Kapri vredi obići samo da biste osetili tu draž - crvenilo cveća, žutilo limuna, to plavetnilo mora. Međutim, kada poželite da se zaista opustite, pravi užitak u Napuljskom zalivu zapravo vas čeka tridesetak kilometara severnije, na ostrvu Pročida.

Ostrvo koje vredi makar zbog jednog prizora

Najmanje ostrvo zaliva iz nekog razloga je zasad ostalo van turističkih staza. Kada se govori o italijanskim ostrvima retko ko pomene Pročidu, a za njega čuje tek poneki turista koji dolazi u Napulj koji počne da istražuje šta bi sve mogao da obiđe u okolini.

Pročida je ostala ispod radara uprkos tome što je baš tamo 1999. godine sniman i film "Talentovani gospodin Ripli", pa je osim naleta stanovnika Napulja u avgustu, ostrvo uglavnom bez velikog broja posetilaca.

U tome je zapravo i draž. Možete neprestano da šetate ulicama i da se divite predivnim, šarenim fasadama, a da se oko vas ne nalazi na desetine ljudi koji pokušavaju da se fotografišu na vidikovcu sa kog se pruža i najprepoznatljiviji, romantičan, pogled na luku - Marinu di Koričelu. Zapravo, vredi otići na ostrvo samo da biste uživo videli ovakav prizor.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Marina di Koričela je zapravo ribarski gradić u kom se je usidreno mnoštvo brodića i u kom se nalaze kuće različitih boja iz 17. veka, a tu se nalazi u crkva Marija dela Gracije Inkoranta. Vidikovac je takođe početak Tera Murate, utvrđenog srednjovekovnog sela na najvišoj tački Pročide.

Jedna od najboljih stvari na ostrvu je to što su zapravo naseljena mesta dovoljno mala da ih obiđete pešaka, a posebnu čar pruža šetnja do rive. Ono što nigde drugne u Napuljskom zalivu nećete naći, naći ćete ovde - tišinu. Buku i gužvu možete očekivati jedino u luci Marina Grande, gde pristaju trajekti iz Napulja i susednog ostrva Iskija.

Kada je reč o plažama, jasno je da Pročida nije prepoznatljiva po njima, to, međutim, ne znači da ne postoje opcije za odmor koje će vas zadovoljiti na makar nekoliko dana. Plaže su peščane, a sa nekih od njih pruža se pogled kako na Tera Muratu, tako se sa nekih vidi čak i Vezuv.

Do Pročide nije teško stići. Postoji nekoliko opcija iz samog Napulja ili okolnih gradića odakle se može uhvatiti trajekt. Vožnja do ostrva traje nekih pola sata do 40 minuta i povratna karta nije više od 25 evra. 

Šta još videti u okolini Napulja

O samom Napulju ne treba mnogo govoriti. To je grad u koji iz Rima vozom stižete za oko dva sata i koji, čini se, funkcioniše mimo svih pravila. Fudbal je u ovom gradu svetinja, a lik čuvenog argentinskog fudbalera Dijega Armanda Maradone krasi gotovo svaku drugu fasadu. 

Ono što ovaj grad čini posebnim jeste i to što se iz njega pruža pogled i na vulkan Vezuv, jedini aktivni vulkan na kopnenom delu Evrope. Ko dođe u Napulj ima priliku čak i da poseti Nacionalni park Vezuv, ali se mnogo turista pre odlučuje da obiđe ruševine čuvene Pompeje. 

Osim toga, u blizini Napulja nalazi se i obala Amalfi i gradići Pozitano i Sorento. Tu, međutim, budite spremni na veliki broj posetilaca.

Inače, do Napulja ćete najbrže stići ukoliko bukirate direktan let za Napulj ili makar za Rim, odakle često idu vozovi za ovaj južniji grad. Gradski prevoz u Napulju, koji uključuje i metro, funkcioniše dobro, a uz trajekte i druge međugradske vozove lako možete obići i njegovu okolinu.

Komentari (0)

Putovanja