Nauka

Naučnici slučajno otkrili "najsevernije ostrvo" na svetu

Komentari

Autor: BBC

28/08/2021

-

13:01

Naučnici slučajno otkrili "najsevernije ostrvo" na svetu
Naučnici slučajno otkrili "najsevernije ostrvo" na svetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa naučnika otkrila je sasvim slučajeno teritoriju za koju se veruje da je najsevernije ostrvo na svetu, nedaleko od obala Grenlanda.

Kako piše BBC, naučnici su u julu otišli da pokupe "uzorke" sa onoga za šta veruju da je ostrvo Odak, čije je postojanje poznato od 1978. godine. Međutim, kada su sa danskim zvaničnicima proverili položaje, bili su zapravo 800 metara severnije.

Ostrvo veličine 60x30 metara je kopnena tačka koja je najbliža Severnom polu, kažu naučnici.

"Ostrvo je otkriveno tokom dansko-švajcarske istraživačke ekspedicije. Želeli smo, između ostalog, da posetimo ostrvo Odak, koje je ranije bilo poznato kao najsevernija tačka", rekao je naučnik Morten Raš sa Univerziteta Kopenhagen.

Kako je rekao, tim je želeo da pokupi uzorke sa ostrva kako bi istražili kako su se nove vrste adaptirale na uslove života u ovakvom ekstremnom okruženju.

"Bilo nas je šestoro u malom helikopteru i kada smo stigli do pozicije ostrva Odak, nismo mogli da ga nađemo", rekao je on, dodajući da mape nisu bile verodostojne za taj deo sveta.

"Počeli smo da tražimo ostrvo. Nakon nekoliko uzbudljivih trenutaka, sleteli smo na neobičnu hrpu blata, šljunka okruženog ledom sa svih strana, što nije baš prijateljsko mesto. Nakon razgovora sa stručnjacima, shvatili smo da smo slučajno otkrili najsevernije ostrvo na svetu", rekao je on.

Naučnici sada žele da ovo ostrvo dobije ime "Qeqertaq Avannarkeq", što prevedeno sa glenlandskog znači "najsevernije ostrvo".

Da podsetimo, ostrvo Grenland se u poslednjih nekoliko godina često pominjalo, pogotovo u kontekstu namere bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je izjavio 2019. godine da bi SAD mogle da kupe ovu dansku teritoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin