Život

Japan ponovo prebrojao svoja ostrva: Ima ih 7.000 više nego što se ranije mislilo

Komentari

Autor: CNN

02/03/2023

-

11:24

Japan ponovo prebrojao svoja ostrva: Ima ih 7.000 više nego što se ranije mislilo
Japan ponovo prebrojao svoja ostrva: Ima ih 7.000 više nego što se ranije mislilo - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japan je ponovo izbrojao svoja ostrva, a ono što je mnoge začudilo jeste otkriće da ih ima 7.000 više nego što se ranije mislilo. 

Digitalno mapiranje koje je izvršila Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) nedavno je otkrila da postoji 14.125 ostrva na japanskoj teritoji, što je više nego dvostruko u odnosu na cifru od 6.852 koliko je zvanični podatak japanske obaleske straže iz 1987. godine.

GSI je ove nedelje saopštio da nova cifra odražava napredak u tehnologiji premeravanja i detaljima mapa koje se koriste za prebrojavanje, odnosno ukupna povrišina zemlje u posedu Japana se nije promenila. 

Navedeno je da se, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako se broje ostrva, koristio isti kriterijum veličine kao i pri prethodnom istraživanju pre 35 godina. To je podrazumevalo prebrojavanje svih prirodnih kopnenih površina sa obimom od najmanje 100 metara. Novi broj ne uključuje nijedno veštački obnovljeno zemljište, prenosi CNN.

Ostrva oko Japana bila su inače u središtu nekoliko teritorijalnih sporova. Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva pod ruskom kontrolom, koja Tokio naziva Severnim teritorijama. Spor datira od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih sovjetske trupe zauzele.

Japan takođe navodi da ima istorijska prava na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojima trenutno upravlja, ali je Kina više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju zaključani u sedamdesetogodišnjem sporu oko suvereniteta grupe ostrva poznatim kao Dokdo u Seuli i Takešima u Tokiju u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin