Sezona

Zimska bajka na Zlatiboru: Zamrznuti slapovi najlepšeg vodopada očaravaju sve posetioce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2022

-

07:02

Zimska bajka na Zlatiboru: Zamrznuti slapovi najlepšeg vodopada očaravaju sve posetioce
TU Gostilje - Copyright TU Gostilje

veličina teksta

Aa Aa

Na istočnim padinama planine Zlatibor, bajkoliki zimski predeli očarali su turiste, koji ovih dana rado posećuju vodopad Gostilje, gde se jak mlaz vode pretvorio u kristalno bele ledenice.

Zaleđena priroda kod vodopada Gostilje, nedaleko od turističkog centra, oduzima dah svim posetiocima. Snegom prekrivena priroda i zaleđeni slapovi, stvaraju prizor koji podseća na umetničku sliku.

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 22 metra visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad, koji je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora.

Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

TU Gostilje

 

Iz Turističkog udruženja Gostilje ističu za Euronews Srbija da se ovaj vodopad nikada nije skroz zamrznuo u poslednjih desetak godina otkako se to prati, iako je temperatura padala i do minus 33 Celzijusa.

Oni dodaju da se na video snimcima jasno vidi da voda i dalje teče, samo su se oko nje formirale ledenice.

Inače Gostiljski vodopad je dvanaesti najviši u Srbiji, a čitav prostor oko njega predstavlja jedinstvenu oazu netaknute prirode koju u većem delu godine krasi mahovina, a trenutno je pod belim pokrivačem.

TU Gostilje

 

Vodopad je najveći turistički adut sela Gostilje, čiji se meštani trude da ovaj lokalitet učine što privlačnijim turistima – te nije iznenađujuće narodno verovanje da je selo dobilo ime po gostoljubivosti svojih domaćina.

Druga legenda vezana za ovu turističku destinaciju, veli da su se u manjim slapovima na Gostiljskoj reci nekada kupale vile.

Selo Gostilje je udaljeno 25 kilometara jugoistično od centra Zlatibora. Oko vodopada izgrađena je pešačka staza dugačka oko 450 metara, sa koje turisti mogu da uživaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja