Sezona

Kilometarske kolone na granicama česte slike tokom letnje sezone - rešenje mogu biti alternativni prelazi

Komentari

Autor: Tila Milenović

10/07/2022

-

12:00

Kilometarske kolone na granicama česte slike tokom letnje sezone - rešenje mogu biti alternativni prelazi
Kilometarske kolone na granicama česte slike tokom letnje sezone - rešenje mogu biti alternativni prelazi - Copyright Profimedia, TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

veličina teksta

Aa Aa

Kako je sezona leta već u jeku, velike gužve i višečasovno čekanje na graničnim prelazima su postali gotovo uobičajena neprijatnost za sve koji putuju automobilom. Iako je gužve na prelazima u piku sezone gotovo nemoguće izbeći, moguće je skratiti vreme čekanja odabirom manje frekventnih alternativnih graničnih prelaza.

Putnici iz više razloga izbegavaju manje granične prelaze: Često se plaše da će isključenjem sa auto-puta izgubiti više vremena nego što bi čekali na glavnom prelazu, a budući da često nema kamera na tim stanicama nemoguće je unapred znati koliko će ih dugačka kolona dočekati.

Iako u ovom periodu godine ni alternativni prelazi nisu "pusti" povremeno se i te kako isplati uputiti se ka njima i uštedeti vreme i živce. U nastavku izdvajamo alternativne granične prelaze ka susednim zemljama.

Mađarska

Glavni prelaz između Srbije i Mađarske je definitivno Horgoš, koji se u medijima gotovo svakodnevno spominje zbog kilometarskih kolona. Svi iskusni putnici znaju da ovaj prelaz valja izbeći tokom sezone, ukoliko je to moguće.

Oni koji su se uputili ka severu imaju nekoliko drugih mogućnosti. Ukoliko su sigurni da će uspeti da pređu granicu pre 19 časova, mogu da se upute na prelaz Horgoš II koji se nalazi gotovo odmah pored istoimenog prvog graničnog prelaza. Da biste stigli na ovaj granični prelaz potrebno je ići autoputem A1, odnosno E75 gotovo do Horgoša I, potom kod samog naselja Horgoš isključiti se na takozvani Segedinski put koji će vas navesti na alternativni prelaz. Budući da je ovaj granični prelaz u neposrednoj blizini glavnog, možda su očekivane veće gužve u odnosu na udaljenije stanice.

Druga opcija može biti prelazak u Mađarsku preko GP Bački Vinogradi. Ovaj granični prelaz takođe radi samo od 7 do 19 časova, a kako bi se do njega stiglo potrebno je isključiti se sa auto-puta kod isključenja "Subotica sever", potom pratiti znakove koji vode ka naselju Bački Vinogradi. Ovim "lutanjem" put će se verovatan odužiti za 15 minuta.

Ukoliko ne možete da stignete na granični prelaz u vremenskom intervalu od sedam do 19 časova, a želite da izbegnete Horgoš, dobra opcija može da bude i GP Kelebija. Iako je potrebno malo duža vožnja do nje, godinama unazad se na tom graničnom prelazu beleže manje gužve. Kako bi se stiglo da Kelebije potrebno je isključiti se sa puta E75 kod Žednika, potom nastaviti rutom 100.

Severna Makedonija

Iako trenutno turisti verovatno najviše putuju ka Severnoj Makedoniji, koja je u većem broju slučajeva samo tranzitna zemlja ka Grčkoj, kada su granični prelazi u pitanju ne postoji mnogo opcija. Mogu se preći prelazi Preševo (Tabanovci) i Prohor Pčinjski, koji su otvoreni 24 časa.

Iz glavnog grada Srbije ka Grčkoj, navigacija vodi preko prelaza Preševo, te ukoliko se ide ka GP Pohor Pčinjski put je duži za 20-ak minuta, a potrebno je isključiti se posle Vranja ka ruti 233.

Problem može biti što na veb stanici Auto-moto saveza Srbije ili Ministarstva unutrašnjih poslova ne postoje lajv snimci kamera na osnovu kojih bi putnici mogli da znaju kakva ih gužva čeka kod prelaza Pohor Pčinjski.

Crna Gora

Između Srbije i Crne Gore aktivni su granični prelazi Jabuka, Gostun i Špiljani. Sva tri prelaza rade 24 časa. Putnici najviše koriste prelaz Gostun kod Prijepolja, time je on i najopterećeniji.

Svakako odabir odgovarajućeg graničnog prelaza može da zavisi i od željene destinacije u  Crnoj Gori. Ukoliko putujete na sever države, ili na letovališta u Herceg novom, Tivtu ili Kotoru, najbrža ruta vodi preko prelaza Jabuka. Za sve koji su se uputili u Kotor, Budvu ili Podgoricu, bliži im je granični prelaz Gostun.

Granični prelaz Špiljani, nalazi se još južnije, na putu Novi Pazar – Rožaje, a na njemu se obično beleže znatno manje gužve u odnosu na Gostun, a put se neće značajno odužiti.

Na veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova postoje snimci kamere na kojima može da se proveri gužva kod graničnih prelaza Jabuka i Špiljani.

Hrvatska

Drumski granični prelaz Batrovci se nalazi kod Šida, predviđen je za prelaz putničkih i teretnih vozila i verovatno je na njemu najveća frekvencija, pored prelaza Šid smeštenog na padinama Fruške gore.

Drumski prelaz Sot i Ljuba, relativno su blizu graničnom prelazu Šid. Iako put do njih u Srbiji ne oduzima više vremena, moguće da posle prelaska granice, putnici treba malo duže da se voze dok se ne vrate na auto-put. Dok Sot radi 24 časa, prelaz Ljuba je otvoren samo od 7 do 19h.

U Južnobačkom okrugu nalaze se prelazi Bačka Palanka, kod istoimenog grada otvorena ceo dan, i prelaz Neštin koji radi samo od 7 do 19 časova. Iz Beograda gledano, putnicima je potrebno pola sata više do ovih prelaza, dok su stanovnicima Novog Sada oni udaljeni na samo 50 minuta vožnje, najbliži su.

Na samom severu zemlje postoje prelazi Bogojevo kod Apatina i Bezdan nedaleko od Sombora. Oba prelaza rade 24h.

Bosna i Hercegovina

Najčešće korišćeni granični prelazi između Srbije i Bosne i Hercegovine su Sremska Rača, nedaleko od Sremske Mitrovice, i Kotroman na putu Užice – Višegrad. 

Radi izbegavanja kolone putnici umesto do Sremske rače, mogu da idu i na prelaz Badavinci, budući da će se putovanje odužiti možda za samo 10-ak minuta. Nadomak Loznice nalazi se granični prelaz Trbušnica, potom par kilometara južnije GP Mali Zvornik. Pored njih postoje, Bajina Bašta prema Skelanima i Uvac između Priboja i Rudog.

Svi granični prelazi rade 24 časa dnevno a na veb stranici MUP-a može da se prati gužva na prelazima Kotroman, Mali Zvornik, Sremska Rača i Trbučnica.

Bugarska

Glavni srpsko-bugarski granični prelaz je Gradina kod Pirota, a alternativni je Vrška Čuka nadomak Zaječara, do kog je za pola sata kraći put iz Beograda. Da bi se došlo do GP Vrška Čuka, potrebno je isključiti se s auto-puta kod Paraćina i nastaviti put ka Zaječaru. Oba prelaza rade 24 časa.

Komentari (0)

Putovanja