Sezona

Plaže sa Plavim zastavama: Gde je najčistije more na omiljenim srpskim letovalištima - od Turske do Crne Gore

Komentari

Autor: Tila Milenović

19/06/2022

-

18:49

Plaže sa Plavim zastavama: Gde je najčistije more na omiljenim srpskim letovalištima - od Turske do Crne Gore
Plaže sa Plavim zastavama: Gde je najčistije more na omiljenim srpskim letovalištima - od Turske do Crne Gore - Copyright Unsplash, Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za savršeno letovanje mnogima je obično neophodno da pronađu uređenu plažu sa blistavo čistim morem. Fondacija za ekološko obrazovanje olakšava putnicima proces traganja za savršenim plažama budući da svake godine dodeljuje Plave zastave obalama koje ispunjuju pojedine ekološke standarde.

Lepa vest je takođe da u zemljama koje Srbi vole da posete tokom leta ima prilično dosta plaža sa tim priznanjem.

Saznajte gde se na omiljenim destinacijama srpskih turista mogu uočiti zastavice koje koje predstavljaju dokaz o kvalitetnoj zaštiti okoline, mora i obala.

1. Grčka

Sve ljubitelje grčkog sunca, mora i peska, obradovaće činjenica da je ta zemlja druga na listi po broju plavih zastavica, sa ukupno 581 plažom koja ispunjava međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala.

Južno od Soluna, ka predivnoj peščanoj plaži Angelohori (Angelochori), postoji četiri plaža koje sa Plavom zastavicom: Agia Triada, Neoi Epivates, Peraia kohili i Peraia-Plateia Mnimis.

Čitav Halkidiki gotovo da se plavi, budući da na prvom i drugom kraku na svakoj drugoj plaži može da se uoči po jedna zastavica. Tako na primer na poluostrvu Sitonija leži Paradisos sa izuzetno čistim morem i belim peskom, a slična je i plaža kod sela Kampos na zapadnom delu Halkidikija, severno od "prvog prsta" Kasandra.

Unsplash

 

Istočna strana Krfa takođe ne oskudeva u plažama sa ovim priznanje, takva je Dasia, kod mesta Kerkriras ili obala Kanoni.

Jedna plaža je kod Frine i dve kod Kalamitisa sa severu ostrva, dok na jugu Plave zastavice poseduju plaže Katsiki, Pondi i Poros.

2. Turska

Unsplash

 

One koji ovog leta planiraju odmor u Turskoj sigurno će obradovati činjenica da se duž cele obale Antalije ređaju Plave zastave, te gde god posetioci da krenu na kupanje verovatno će se naći na plaži koja ispunjava međunarodne ekološke zahteve.

Gotovo je isti slučaj i Alanji, Sidi i Beleku i Kemeru. Javna plaža u Marmarisu takođe ima Plavu zastavicu, a u istočnom mestu Kušadasa postoji 25 plaža sa zastavom, a gotovo sve u u okviru kompleksa hotela.

Inače Turska ukupno ima 531 plažu sa Plavom zastavom čime je na trećem mestu po broju priznanja.

3. Kipar

Unsplash

 

Kipar takođe ne oskudeva u čistim i urednim plažama, budući da samo u Aja Napi može da se pronađe 14 Plavih zastavica. Kod mesta Limalos dve plaže su dobile priznanje, Akti Olympion A i B.

U Larnaki postoje tri plaže koje koje imaju Plavu zastavicu a to su Phinikoudes, Castella i Mckenzie.

Inače Kipar ukupno ima 74 plaža koje ispunjavaju standarde Fondacije za ekološko obrazovanje.

 
 

4. Hrvatska

Unsplash

 

Susedna Hrvatska sa izlazom na Jadransko more ukupno ima 70 plaža za Plavom zastavicom, od toga se na ostrvu Krk nalazi njih devet – plaža Glavotok, plaža u kampu "Jezevac", plaža u kampu "Krk", plaža Punta Debij u Punatu, plaža Kobone, plaže Pecinje i Šilo i plaža Soline.

Brojne plaže sa Zastavicama nalaze se u Istri, a posebno se plavi zapadna obala ovog poluostrva. Tu se ubrajaju plaže Galeb, Crnika, Ulika, Donji Špadići, Zelena laguna, Bjela uvala itd.

U Rijeci postoje dve plaže sa zastavicom – Kostanj i Ploče. Nedaleko od Splita postoje dve plaže plaže Strožanac i Punta kod Omiša, dok u Dubrovniku dve plave zastavice stoje jedna na plaži Cava, a druga kod hotela President Valamar.

5. Crna Gora

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Plažama Crne Gore ukupno je dodeljeno 38 Plavih zastava. Jedna od njih je Ponta plaža u Petrovcu, pored velike javne plaže, kao i Lučica u istom gradu.

Skrivena i ušuškana plaži Crvena glavica, blizu svetog Stefana takođe je dobila priznanje Fondacije za ekološko obrazovanje.

Plava zastava može da se uoči i na plaži Kamenovo nedaleko od Budve, kao i kod obale poznate kao Drobni pijesak u Drobnićima.

6. Bugarska

Unsplash

 

Bugarska ukupno poseduje 17 Plavih zastavica, od kojih se mnoge nalaze na privatnim hotelskim plažama – White Lagoon resort, dve plaže u Albeni, Sunny Day Hotel, 

Isto tako plaža u letovalištu Duni, plaža na severu sela Kranevo, čuveni Zlatni Pjasci, kao i plaža u centru naselja Obzor takođe ispunjavaju standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja