Aktuelno

Zašto porodica žrtve iz Ribnikara samostalno tuži porodicu Kecmanović

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

08:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu je počeo parnični postupak po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka, koji je 3.maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara škole. Ovu tužbu podneli su članovi porodice jedne od ubijenih devojčica protiv porodice dečaka K.K. koji je počinio masovno ubistvo i škole u kojoj je masakr počinjen. Pripremno ročište nije završeno i biće nastavljeno 8. decembra.

Nedavno je počeo parnični postupak po tužbu u kojoj, za razliku od ove, učestvuje 27 porodica oštećenih. U tom parničnom postupku odloženo je pripremno ročište i glavna rasprava zakazana je za kraj decembra.

Snežana Dunjić, advokatica porodice Dukić potvrdila je da je održano pripremno ročište, ali da nije okončano, u postupku za naknadu nematerijalne štete porodice koja ima i francusko državljanstvo.

"Pripremno ročište nije okončano iz razloga postojanja velikog broja predloga i tužilačke i tužene strane. Postupak će biti nastavljen za nekih mesec dana, obe strane će se izjasniti na navode koje smo čuli danas na ročištu. U ovom postupku je tužena porodica maloletnog Koste, njegovi roditelji, škola 'Vladislav Ribnikar' i država Srbija", rekla je Dunjić u izjavi za medije.

Na pitanje zašto porodica Dukić nije podnela tužbu zajedno sa 27 članova ostalih porodica ubijenih u Rubnikaru, odgovara:

"To je procesno pravo i procesna mogućnost svakog lica. Ova porodica je bila vezana tj. ja kao njihov punomoćnik pošto smo prvi podneli predlog za odredjivanje privremene mere, u odnosu na njihov zahtev doneto je resenje raspolaganja imovinom majke KK. To smo bili i zakonski obavezani da u roku od 30 dana podnesemo tuzbu, tako da je to prosto stvar tehnicka procesna", rekla je.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

S druge strane, Marina Ivelja, advokatica porodice Kecmanović tvrdi je da je tužilačka strana dostavila jako puno dokaza sa dokumentacijom sa kojom sve strane u postupku treba da se upoznaju, uključujući i sud.

"Ono što je utisak celog suđenja i što je upečatljivo jeste da se država Srbija ne oseća odgovornom i to vrlo žustro pokazuje na suđenju i na vrlo oštar način se brani, ukazujući svima da ne uočava uzročno-posledničku vezu odgovornosti države i onoga što se desilo", kaže Ivelja.

Advokatica porodice kecmanović dodaje da su tražili i da se obavi veštačenje cele porodice Kecmanović kako bi se utvrdili odnosi u porodici jer tužilačka strana sumnja na "rđave navike".

Obe strane usaglasile su se oko predloga da se obavi veštačenje maloletnog K.K. kako bi se utvrdilo da li je bio sposoban za rasuđivanje 3. maja.

Novo ročište zakazano je za 8. decembar sa početkom u 9.30.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku za naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke, Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran, jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K.K.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija