Aktuelno

Ukinuta presuda Zoranu Marjanoviću, suđenje se vraća na početak

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

16:04

Ukinuta presuda Zoranu Marjanoviću, suđenje se vraća na početak
Zoran Marjanović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu, kojom je Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. godine, i naložio da se ponovi suđenje. 

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branilaca ukinuo prvostepenu presudu i naložio Višem sudu u Beogradu da ponovi suđenje, navodi se u odluci ovog suda.  

Apelacioni sud smatra da su izreka presude i dati razlozi nejasni i nerazumljivi, kao i da su izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a imajući u vidu da je navedeno da je Marjanović svoju suprugu lišio života na svirep i podmukao način, ne navodeći u čemu se sastoje ove okolnosti. 

Kako se navodi dalje u obrazloženju, prvostepeni sud nije objasnio kako je trag krvi oštećene koji je pronađen na zadnjem sedištu automobila dospeo tu i kako se taj trag dovodi u vezu sa ostalim izvedenim dokazima. 

Drugostepeni sud je ocenio i da je prvostepeni sud prihvatio nalaze i mišljenja veštaka, a potom je dao sopstvenu ocenu u pogledu zatečenog traga krvi na grani u vidu slivanja sa strane kanala bliže nasipu, kao i zaključak da li bi na odeći okrivljenog morali da se nalaze tragovi krvi. 

"Iako prvostepeni sud nije bio ovlašćen da data mišljenja veštaka i njihove zaključke zameni svojim mišljenjem, budući da se radi o činjenicama za čije utvrđenje i ocenu u postupku je potrebno stručno znanje, te je u navedenoj situaciji prvostepeni sud, ukoliko je izrazio sumnju u pogledu nalaza i mišljenja sudskih veštaka, kako bi otklonio sve nedoumice i sumnje, morao da odredi novo veštačenje” navodi se u obrazloženju. 

Apelacioni sud smatra da to ukazju da su razlozi prvostepenog suda u ovom delu nejasni i međusobno protivrečni, zbog čega se pravilnost i zakonitost prvostepene presude u ovom delu nije mogla sa sigurnošću ispitati.

"U vezi sa činjenicom da je mobilni telefon okrivljenog tog dana od 16.38 do 17.04 bio nedostupan, prvostepeni sud u potpunosti prihvata nalaz i mišljenje sudskog veštaka za telekomunikacije, koji je rekao da je okrivljeni svoj telefon učinio nedostupnim i da se radi o svesnoj i namernoj tehničkoj radnji koja je preduzeta od strane okrivljenog, propuštajući da utvrdi i da jasne razloge na koji način je to okrivljeni svoj mobilni telefon učinio nedostupnim", navedeno je u odluci.

Sud je trebalo da utvrdi da li je okrivljeni učinio svoj telefon nedostupnim vađenjem kartice, ručnim izborom druge mreže, pa čak i korišćenjem aluminijumske folije kao prepreke za prijem signala, a što je sudski veštak izneo samo kao mogućnost, imajući u vidu izražen stav prvostepenog suda da u konkretnom slučaju nije došlo do implicitnog isključenja sa mreže, što sve nadalje ukazuje da se pravilnost i zakonitost prvostepene presude nije mogla u ovom delu sa sigurnošću prihvatiti, budući da je zahvaćena bitnom povredom.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ovaj sud je 3.oktobra ukinuo Marjanoviću pritvor. 

Viši sud u Beogradu Marjanovića je osudio na maksimalnu kaznu za krivično delo teško ubistvo od 40 godina, 22. jula prošle godina, kada mu je i određen pritvor. 

Marjanović je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja.

On se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. 

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija