Aktuelno

Muzej grada Beograda: Kovačević nije u dogovoru s nama kupio sliku "Stražar" Paje Jovanovića

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

19:07

Muzej grada Beograda: Kovačević nije u dogovoru s nama kupio sliku  "Stražar" Paje Jovanovića
Muzej grada Beograda: Kovačević nije u dogovoru s nama kupio sliku "Stražar" Paje Jovanovića - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Povodom medijskih napisa u vezi sa pravosudnim postupcima koji se vode pred nadležnim organima u vezi sa slikom "Stražar" Paje Jovanovića, Muzej grada Beograda danas je saopštio da gradski sekretar Nikola Kovačević nije u dogovoru sa Muzejem grada Beograda i Gradom Beogradom kupovao tu sliku.

Sa Kovačevićem nismo bili u komunikaciji po pitanju kupovine slike Paje Jovanovića "Stražar", navodi se u saopštenju Muzeja grada Beograda.

"Muzej grada Beograda prati aukcije u svetu kako bismo znali da li se na njima nude na prodaju umetnička dela koja predstavljaju naše nacionalno blago. Po saznanju da se u Beču na prodaju nudi ova slika kontaktirali smo rukovdstvo grada Beograda koje je zamolimo jednu austrijsku kompaniju koja posluje u Beogradu da učestvuje na aukciji, pokuša da kupi sliku i da je pokloni Muzeju grada. Novac koji je ta kompanija bila spremna da ponudi za sliku Stražar Paje Jovanovića nije bio dovoljan da se ova slika kupi", navodi se u saopštenju.

Sada kada smo saznali da je sliku kupio Kovačević, to ne znači da sliku ne može da pokloni ili da na pozajmicu Muzeju koju Zakon o kulturi predviđa, dodaju iz Muzeja.

Svako privatno lice može da kupi sliku sa svog računa ili računa svojih srodnika ili da do slike dođe nasledstvom, zamenom, poklonom i da nakon toga umetničko delo Ugovorom o poklonu stavi Muzeju grada Beograda na staranje, podsećaju iz Muzeja.

Muzej određenom dokumentacijom dobija dokaz da je slika u legalnom vlasništvu poklonodavca i tek posle toga može sačiniti Ugovor o poklonu sa potencijalnim poklonodavcem, dodaje se u saopštenju.

Goran Srdanov

Nikola Kovačević

Muzejska komisija, kako se navodi, stavlja na predlog prijem poklona i o tome se odlučuje nakon procene svrsishodnosti poklona po više parametara.

"Muzej grada Beograda je najlepši primer legatorske prakse u našoj zemlji i zahtevi za prijemom poklona su najredovnija praksa u našoj ustanovi. Sam Paja Jovanović je svoju zaostavštinu upravo našoj ustanovi poklonio, a dogovorio je za svog života i preuzimanje njegove urne sa pepelom nakon smrti. Mi pratimo aukcijske kuće i prodaje dela koja su za naš Muzej važna i naravno nadamo se prilici da dođemo do dela za popunu naših zbirki", dodaju iz Muzeja.

"Kako ne možemo da znamo kada će se i šta negde ponuditi o svakoj ponudi za umetnička dela za koje je smo kao Muzej grada zainteresovani obaveštavamo našeg osnivača, grad Beograd. Tako su sredstvima grada Beograda otkupljene slike iz kolekcije Jugoeksport koje su sada deo kolekcije Muzeja grada. Nadali smo se da će na sličan način 'Stražar' Paje Jovanovića postati vlasništvo Muzeja grada Beograda. Nismo u tome uspeli, ali se slika čudnim spletom okolnosti našla u Beogradu, pa eto prilike da se ipak nađe u Muzeju grada Beograda", dodaje se u soopštenju.

Preporuka za vas

Neobična zaplena na aerodromu Nikola Tesla - u prtljagu putnika iz Beča slika Paje Jovanovića i račun za nju
Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije

Komentari (0)

Srbija