Aktuelno

Odbijena optužba za pripremu Vukotićevog ubistva

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

13:33

Odbijena optužba za pripremu Vukotićevog ubistva
Odbijena optužba za pripremu Vukotićevog ubistva - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu dva puta ukidao odluke o potvrđivanju optužnice protiv okrivljenih za pripremu ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, planom da ga otruju dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru 2019, Viši sud u Beogradu je odbio ovu optužbu.

Apelacioni sud je u oktobru i novembru 2020. godine ukinuo rešenja kojim je Viši sud potvrđivao optužnicu protiv njih, smatrajući da nema dovoljno dokaza za potvrđivanje optužnice za krivično delo priprema teškog ubistva i nalagao da se optužnica ponovo preispita, pa čak i da tužilaštvo ponovo otvori istragu i ponovo ispita optužene i određene svedoke.

Potom je Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon dopune istrage, u martu ove godine podiglo novu optužnicu protiv okrivljenih, kojom se terete za ista krivična dela, pa je za pripremu ubistva Vukotića, optužilo Marka Drakulu, Marjana Dimitrijevskog i Nemanju Milutinovića.

Viši sud u Beogradu je odlučujući o ovoj optužnici, odbio optužbu za pripremu teškog ubistva, ali je potvrdio deo optužnice, kojom se ovoj trojici zajedno sa Nikolom Jovanovićem na teret stavljaju krivična dela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Drakula se tereti i za napad na službeno lice jer je napao policajca. Na ovo rešenje Višeg suda i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu.

Viši sud je optuženima 15. oktobra produžio pritvor u kojem se nalaze od hapšenja u januaru 2020. godine, rečeno je Tanjugu u sudu.

Prema delimično potvrđenoj optužnici, okrivljeni se terete da su obučeni u policijske uniforme, presreli osobu blisku Vukotiću koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu osobu, ali ona u tom trenutku nije imala hranu, već garderobu.

Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću, ali pošto je njegovoj poseti to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i usledilo je hapšenje. Tada je u taksi vozilu u kojem su bili u trenutku hapšenja pronađen cijanid, koji su oni, prema sumnjama tužilaštva, hteli da mu stave u hranu koju svaki pritvorenik ima pravo da dobija od kuće ili iz restorana.

Vukotić je početkom februara 2020. godine izručen Crnoj Gori koja ga je tražila zbog dve istrage pokušaja ubistava, ali su obe u međuvremenu obustavljene, i sada se nalazi na slobodi.

On se pominjao u medijima kao "visoko rangirani pripadnik škaljarskog klana''.

Pripremanje teškog ubistva je novi oblik tog krivičnog dela koji je u sprsko zakonodavstvo uvedeno 2019. godine na predlog MUP-a, i primenjuje se od 1. decembra 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija