Aktuelno

Nastavak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića, Božović: Četiri godine nemamo pomaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

10:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U osnovnom sudu u Prištini danas je nastavljeno suđenje u postupku protiv optuženih za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, a očekuje se ispitivanje novih svedoka koje je predložio tužilac. Kako se očekuje, na pretresu bi trebalo da bude saslušana svedokinja Ksenija Božović, nekadašnja Ivanovićeva saradnica.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, prema rečima advokata od dašanjeg pretresa se "gotovo ništa ne očekuje". Kako su rekli, nedostaju materijali i izjave svedoka prevedene na srpski.

Ivanović je, podsetimo, ubijen 16. januara 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta Građanske inijative "Sloboda, demokratija, pravda", koju je osnovao i vodio.

profimedia

 

Prva optužnica je podignuta 2. decembra sledeće godine, da bi odmah krajem meseca bila izmenjena i da bi pre nekoliko meseci bila podignuta i treća optužnica. 

Šestoro Srba, koji se sumnjiče za pomaganje u ubistvu, terete se da su oni članovi kriminalne organizacije. Od njih šestoro četvorica se nalaze u zatvoru, a dvoje se brane sa slobode. Oni su se izjasnili da nisu krivi i da nemaju veze sa ovim ubistvom, a ono što se može čuti od porodice ubijenog Ivanovića jeste da im nije jasno "kome su ovi optuženi pomagali, ako se ne znaju imena ubica i nalogodavaca".

U međuvremenu je došlo i do promene tužioca u ovom slučaju. Prvi je otišao u penziju, zatim je došao drugi.

Euronews TV

Bivša saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović rekla je za Euronews Srbija da je nezadovoljna tokom suđenja i da je razočarana međunarodnom zajednicom koja vrši monitoring pravosudnih organa. 

"Četiri godine su u pitanju, mi nemamo pomaka. Znači imamo tri godine razgovor sa jednim tužiocem, koji nas saslušava, koji nam dostavlja neke dokaze i posle tri godine on odlazi u penziju, dolazi drugi tužioc, znači vraćamo kompletan sudski proces na početak. Gde to ima? Nigde u svetu nema. Razočarani smo međunarodnom zajednicom koja vrši monitoring rada tih pravosudnih organa. Da li oni sve to vide? Da li reaguju na to? To je jedno razočaravajuće stanje. Ako su došli ovde da uvedu vladavinu prava i pravde, da uvedu neki zakon, demokratiju, pa je l vam ovo demokratija, je l ovo zastupanje prava i pravde? Četiri godine oni ne mogu da nađu ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija