Aktuelno

Zaplena na aerodromu u Nišu: U prtljagu italijanskog državljanina pronađen nakit i poludrago kamenje

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

18:17

Zaplena na aerodromu u Nišu: U prtljagu italijanskog državljanina pronađen nakit i poludrago kamenje
Zaplena na aerodromu u Nišu: U prtljagu italijanskog državljanina pronađen nakit i poludrago kamenje - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda, saopštila je danas Uprava carina.

Nakit je otkriven u utorak pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od dva kilograma nakita.

 

 

Vlasnik kofera, 31-godišnji italijanski državljanin koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini.

Međutim, carinski službenici su na skeneru u sortirnici primetili obrise nakita u prtljagu, pa je putnik pozvan sa izlaznog gejta da otvori prtljag i objasni o čemu se radi.

Prstenje, ogrlice, narukvice

Tada je utvrđeno da je kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra.

U razgovoru sa službenicima, par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice.

Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam tzv. pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do 10 različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Protiv putnika koji nakit nije prijavio, pokrenut je prekršajni postupak koji se zbog činjenice da je reč o stranom državljaninu vodio po hitnoj proceduri, te je sud već doneo odluku da putnika novčano kazni sa 400.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja robe.

Podsećamo putnike da se ličnim nakitom smatra onaj nakit koji se nosi na sebi, ali ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita - dužni ste da ga prijavite. Veoma je važno da to učinite, jer carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocenosti, pa se lako možete naći u prekršaju, navela je Uprava carina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija