Aktuelno

Srđan Nogo optužen zbog ometanja glasanja na referendumu, tužilaštvo nije preciziralo koju kaznu traži

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

11:02

Srđan Nogo optužen zbog ometanja glasanja na referendumu, tužilaštvo nije preciziralo koju kaznu traži
Srđan Nogo optužen zbog ometanja glasanja na referendumu, tužilaštvo nije preciziralo koju kaznu traži - Copyright Twitter.com/@@DaZivimSan

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv bivšeg poslanika Dveri i advokata Srđana Noga, kojim ga tereti zbog ometanja glasanja na referendumu 16. januara ove godine.

U optužnom predlogu tužilaštvo nije preciziralo koju kaznu traži, već je predložilo sudu da zbog krivičnog dela - sprečavanje održavanja glasanja, nakon suđenja, okrivljenog oglasi krivim i osudi po zakonu.

Nogu je stavljeno na teret da je tokom sprovođenja referenduma u nedelju 16. januara, na biračkom mestu br. 35 u Mesnoj zajednici Dedinje razbio glasačku kutiju u koju je prethodno bacio svoj glasački listić, što je uzrokovalo prekid glasanja na tom biračkom mestu, saopštilo je tužilaštvo.

Tokom dokaznog postupka, tužilaštvo je nakon saslušanja Noga ispitalo svedoke koji su prisustvovali tom dogadaju, pribavilo CD sa video zapisom, kao i zapisnik o radu Biračkog odbora na biračkom mestu broj 35 u Beogradu, u Bulevaru kneza Aleksandra Karadordevića br. 29.

Nogo je bio uhapšen istog dana, a dva dana kasnije pušten da se brani sa slobode, pošto je Prvi osnovni sud odbio da mu odredi pritvor. Na saslušanju u tužilaštvu negirao je krivično delo i tvrdio da su njegove radnje bile "čist politički performas".

Šta se dogodilo

Bivši funkcioner Srpskog pokreta Dveri Srđan Nogo zadržan je 16. januara po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva zbog sumnje da je izvršio krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 Krivičnog zakona.

Incident se dogodio kada je nakon glasanja na republičkom referendumu, Nogo razbio glasačku kutiju na glasačkom mestu. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak incidenta, na kojem Nogo nakon ubacivanja listića podiže kutiju i baca je na pod.

Vest je istog dana potvrdila i Republička izborna komisija, koja je saopštila da je glasanje na tom biračkom mestu bilo u prekidu zbog incidenta.

Komentari (0)

Srbija