Aktuelno

Drugi put odloženo pripremno ročište u slučaju protiv Belivuka i ostalih - novi termin je 24. maj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/04/2022

-

07:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 24. maj odloženo pripremno ročište u procesu protiv organizovane krominalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Današnje pripremno ročište je odloženo jer se advokati optuženih Vladimira Greka i Vlade Draganića nisu pojavili na suđenju.

Greka i Draganića je zastupao Dejan Lazarević koji je uhapšen 14. aprila zbog sumnje da je pripadnik organizivane kriminalne grupe Darka Šarića, i od tada se nalazi u pritvoru. Kako je rekla advokat Miljana Perendija koja brani Filipa Ivanovskog, Nikola Ristović sada zastupa Veljka Belivuka i još neke pripradnike njihove grupe.

U sud je oko devet časova stiglo oko pet marica, ispred Specijalnog suda su se okupile brojne medijske ekipe, a u međuvremenu su počeli da pristižu advokati.

Pripremno ročište je i 8. marta bilo odloženo jer je advokat Dejan Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija. 

Pripremno ročište je trebalo da bude zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Trebalo je da se optuženi kratko izjasne o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom da tužilaštvo i odbrana predlože svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres i suđenje će biti javno, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Dokazi prikupljeni sa aplikacije Skaj

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima su audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći dokazi su dostavljeni pravosudnim organima Srbije.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe Principi. Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge za ubistva i rasparčavanje droge. Naloge su prenosili mahom preko aplikacije Skaj.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Podignuta i nova opptužnica

U međuvremenu je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo novu optužnicu, drugu po redu, protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 10 pripadnika njihove grupe kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine

Ovom optužnicom obuhvaćen je i S.R, pripadnik grupe koji je uhapšen u oktobru, dok su svi ostali optuženi u pritvoru od 4. februara 2021. godine.

Takođe je obuhvaćen i D.M. koji je uhapšen kada i S.R., ali zbog sumnje za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već je obuhvaćeno pomenutom, potvrđenom optužnicom protiv Belivukove grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija