Aktuelno

Pregledi škola i dalje traju: Policija na terenu, traga se i za onima koji šalju lažne dojave o bombama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

13:40

Pregledi škola i dalje traju: Policija na terenu, traga se i za onima koji šalju lažne dojave o bombama
Pregledi škola i dalje traju: Policija na terenu, traga se i za onima koji šalju lažne dojave o bombama - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dojava o bombama koje su jutros stigle u 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola u Beogradu, još uvek nisu pregledani svi objekti, a ekipe policije su na terenu rekli su iz MUP-a za Euronews Srbija. Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola je utvrđeno je da su dojave bile lažne. U međuvremenu su u oko dvadesetak škola stigle nove dojave pre popodnevne smene.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su u školama gde su obavljene provere učenici vraćeni na nastavu, a da su u školama gde pregledi još traju učenici vraćeni kućama. "Nakon završenog kontradiverzionog pregleda, učenici će biti vraćeni na nastavu", navodi Ministarstvo.

Takođe, kako je nezvanično saznao Euronews Srbija, dojavu o bombi primila je i privatna gimnazija koja se nalazi u zgradi Beograđanke, te je i taj objekat danas u toku dana evakuisan.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Radi se na pronalasku odgovornih lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju ove slučajeve, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo.

Kako navode, u toku je intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama koje stižu svakodnevno na veliki broj adresa u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije.


"Zbog velikog broja dojava o bombama svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave, koje su do sada sve bile lažne i kako se sumnja usmerene na izazivanje panike i uznemirenja građana", napominju iz VJT.

Škole jutros primile dojave

Reporterka Euronews Srbija je obišla školu OŠ "Laza Kostić" u bloku 23 na Novom Beogradu, a direktorka te škole je rekla da im je mejl sa dojavom o bombi stigao jutros oko sedam časova i da je škola obavestila Ministarstvo i školsku upravu za Grad Beograd.

"Mi smo se organizovali, kolege su na terenu sa svojim odeljenjima, prvenstveno mlađih razreda. Organizovali smo ambijantalne učionice i učionice u prirodi i sačekaćemo dolazak policije", rekla je za Euronews Srbija direktorka Dubravka Tomić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Takođe, kako su pojedini roditelji rekli za Euronews Srbija, neke škole su potpuno otkazale nastavu za danas, a neke su već zakazale i radnu subotu kako bi se časovi nadoknadili.

Krajem aprila lažne dojave u 23 škole

Podsećamo, juče su zbog dojava o bombama evakuisani Železnička stanica Novi Beograd i Zoološki vrt.

Kada je reč o školama, i 29. aprila su poslate dojave o bombama u 23 srednje škole i gimnazije u Beogradu, a pripadnici MUP-a su nakon provera utvrdili da su sve bile lažne.

Povodom istraga o ovim prijavama, Više javno tužilaštvo, koje je od osnovnih javnih tužilaštava preuzelo rad na otkrivanju osoba, sada je slučaj predalo Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija