Aktuelno

U Beogradu i Pančevu uhapšeno 12 osoba zbog pranja novca stečenog prodajom turskog tekstila i poreskim prevarama

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

13:20

U Beogradu i Pančevu uhapšeno 12 osoba zbog pranja novca stečenog prodajom turskog tekstila i poreskim prevarama
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Na teritoriji Beograda i Pančeva danas je u cilju suzbijanja “sive ekonomije” i “crnog tržišta” uhapšeno 12 pripadnika kriminalne grupe, osumnjičenih za pranje veće količine novca od poreskih krivičnih dela, čime su oštetili budžet Srbije za više od 100 miliona dinara, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.


U koordinisanoj akciji učestvovali su Bezbednosno-informativna agencija, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreska uprava, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Nakon intenzivnog rada pripadnika BIA i VJT u Beogradu, slobode je lišen Bratislav M, koji je na čelu ove kriminalne grupe osumnjičenih za pranje novca stečenog preprodajom turskog tekstila na ilegalnom tržištu u Srbiji, kao i poreskim krivičnim delima.

Bratislav M. je stvarni vlasnik privrednog društva doo Misuntex Beograd, doo Amfija Beograd, i doo Flying Brigade Pančevo Bratislav M, a formalno je zaposlen u firmi doo Notre Conseil.

Uhapšeni su i vlasnica firmi TD Marvel i Nia Mij iz Beograda Tatjana M, vlasnica firme doo Notre Conseil Sunčica N, magacioner u toj firmi Dragan Č. i zaposlena Nataša N, Miloš R, direktor doo Boytex Petar A, direktor doo Misuntex Marko M, knjigovođa Srđan G, zaposleni u K.A.R. Consalting Beograd Aleksandar K, zaposlena u Flying Brigade Pančevo Emina C. i M.V.

Bratislav M, se tereti za krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost iz Zakona o poreskom postupku i administraciji jer je uz pomoć drugih okrivljenih sačinio poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja koristeći neverodostojnu dokumentaciju kao osnov za njihovo sačinjavanje, simulovanjem prometa robe u veleprodaji i maloprodaji.

Takve prijave je, kako se sumnja, podneo Poreskoj upravi, i u njima iskazao iznos za povraćaj poreza na dodatu vrednost i poreski kredit od 86.113.126,00 dinara, iako je znao da na to nema pravo, jer je roba prodata na “crnom tržištu”, pa je za taj iznos oštetio državni bužet.

Veći deo pomenutog iznosa ubačen je u legalne tokove, čime je, kako se sumnja, Bratislav M. zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe izvršio krivično delo Pranje novca.

Akcija lišenja slobode osumnjičenih počela je sinoć, kada su obavljeni i pretresi magacina na više lokacija u Beogradu.

Osumnjičeni će sutra biti privedeni na saslušanje u Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje će zajedno sa BIA nastaviti istragu u ovom slučaju jer se sumnja da je republički budzet oštećen u mnogo višem iznosu od oko 400 miliona dinara, saopštio je MUP.

MUP navodi da su istražujući ovaj slučaj, nadležni organi otkrili i druga povezana pravna lica koja vrše istovrsna krivična dela na teritoriji Republike Srbije, zbog čega će biti nastavljen dalji koordinirani rad na procesuiranju svih odgovornih lica.

Komentari (0)

Srbija