Aktuelno

Pič: Formiranje Zajednice srpskih opština nije pretnja za Kosovo

Komentari

Autor: FoNet

29/10/2022

-

17:43

Pič: Formiranje Zajednice srpskih opština nije pretnja za Kosovo
Pič: Formiranje Zajednice srpskih opština nije pretnja za Kosovo - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič ocenio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije pretnja za Kosovo, niti je u suprotnosti sa Ustavom Kosova, dodajući da Kosovo i Srbija moraju da sprovode postignute dogovore.

Pič je naglasio da je "nova realnost izazvana ruskom okupacijom Ukrajine" uticala na dijalog Kosova i Srbije, zbog čega je u tom procesu potreban napredak, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kohe.

"Primenu sporazuma o ZSO ne treba posmatrati kao ustupak, niti kao pretnju Kosovu. Naprotiv, to bi pokazalo da je Kosovo konstruktivan učesnik u dijalogu da, na osnovu svojih podataka kao dobar građanin sveta, ispunjava svoje međunarodne obaveze i u kontekstu manjinskih prava", rekao je on.

Kako će Asocijacija izgledati zavisi od strana u dijalogu, ukazao je Pič i objasnio da je važno da strane promene narativ i razbiju neke od mitova o Republici Srpskoj koji su ideju o ZSO učinili tako toksičnim pitanjem.

Odluka Ustavnog suda Kosova je otišla toliko daleko da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu, međutim, pokazalo se i da ZSO u celini nije protiv Ustava Kosova, naglasio je Pič.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija