Aktuelno

Da li se tragedija mogla izbeći? Psi koji su usmrtili novinara nisu oduzeti vlasnicima ni posle napada na devojčicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

20:00

Da li se tragedija mogla izbeći? Psi koji su usmrtili novinara nisu oduzeti vlasnicima ni posle napada na devojčicu
Da li se tragedija mogla izbeći? Psi koji su usmrtili novinara nisu oduzeti vlasnicima ni posle napada na devojčicu - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Već i prvi koraci istrage o napadu pasa u kojem je stradao novinar Vladan Radosavljević, a njegova supruga Olga teško povređena otkrivaju propuste koji su doveli do ove tragedije. U istrazi koja je usledila nakon napada jedna osoba je uhapšena i određeno joj je zadržavanje do 48 sati, ali je na površinu isplivao i podatak da ovo nije prvi put da su ovi opasni psi nekog napali.

Novinara Vladana Radosavljevića i njegovu suprugu su u Velikoj Ivanči kod Mladenovca napala tri psa, nakon čega je on preminuo, a ujede je zadobila i njegova supruga, koja je pokušala da ga odbrani.

Na lice mesta izašla je policija i ekipa Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" koja opasne pse pronašla u svojim boksovima u koje su se vratili nakon stravičnog napada.

Kako je za Euronews Srbija rekao Budimir Grubić direktor ovog Javno-komunalnog preduzeća, psi su izmešteni iz dvorišta u kome su živeli i smešteni u karantin  "Veterine". On je dodao da nije jano kako su psi izašli iz boksova, a potom i iz dvorišta gde su izvršili napad.

U istrazi koja je usledila ispostavilo se da je vlasnik pasa još od septembra u zatvoru. Psi su zbog toga povereni na čuvanje M.S, koja boravi u inostranstvu, pa je za hranjenje pasa bila zadušena Violeta M. 

Upravo njoj je, zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, Tužilaštvo odredilo zadržavanje od 48 sati.

Raniji incidenti bili upozorenje

Međutim, tragedija koja se desila je po svemu sudeći je mogla biti izbegnuta da su sve nadležne službe delovale u skladu s propisima. O tome svedoči činjenica da ovo nije prvi put da su ovi psi izvršili napad.

Naime, kako je saopštilo Tužilaštvo, protiv M.S, vlasnice imanja na kojem su psi bili smešteni je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, a zbog incidenta u kome su učestvovali isti psi.

Oni su, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, 1. novembra 2022, u selu Nemenikuće u Sopotu napali devojčicu i naneli joj lake telesne povrede. 

Ipak, psi tada nisu izmešteni u karantin, a direktor Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" Budimir Grubić za Euronews Srbija kaže da o tom događaju nisu bili obavešteni. 

On navodi i da ekipe ovog preduzeća ne mogu da reaguju na privatnim posedima dok ih ne pozove policija, te da o događaju iz novembra nisu imali obaveštenja.

"Da su nas pozvali, naše ekipe bi odmah reagovale kao što smo to učinili i sada", rako je on.

I iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju za Euronews Srbija kažu da u prethodnom periodu nisu evidentirane prijave u vezi sa ovim slučajem.

"Uvidom u evidencije komunalne milicije utvrđeno je da nisu evidentirane prijave građana kao ni postupanja komunalne milicije koja su se odnosila na kontrolu držanja pasa koji su napali i usmrtili lice", navedeno je u odgovoru Sekretarijata.

Istovremeno su podsetili da podatke o držaocima opasnih pasa koji su evidentirani u Centralnoj bazi podataka o psima vodi Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva.

I u tome se ogleda i još jedan propust jer je po svemu sudeći izostala reakcija na činjenicu da je, suprotno Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu - a rase koje su usmrtile čoveka su upravo takve - opasne pse čuvalo drugo lice, a ne vlasnik, što je pravilnikom dozvoljeno jedino veterinarima u cilju obezbeđivanja lečenja psa.

Komentari (1)

Jakov

06.01.2023 10:04

Ovaj slučaj može da ide na međunarodni sud pravde! Komunalna policija nije reagovala! Policija nije reagovala posle prvog slučaja! Veterinarska služba nije reagovala! Tri institucije su omanule i još plus žena čiji nisu psi ih hrani i ond ajoš jedna osoba se umeša jer je ova u inostranstvu, pa sve bi ih tužio da im se obije u glavu, i ovaj u zatvoru je kriv, što ćuti i nikom nije rekao da su opasni, ali on je najmanje kriv u pvom trenutku jer je u zatvoru!

Srbija