Aktuelno

Odbor za pravosuđe izabrao još dva kandidata za VSS i jednog za VST

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

22:24

Odbor za pravosuđe izabrao još dva kandidata za VSS i jednog za VST
Odbor za pravosuđe izabrao još dva kandidata za VSS i jednog za VST - Copyright Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

veličina teksta

Aa Aa

U Narodnoj slupštini Srbije danas je na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabrano još dva kandidata iz reda istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i jedan za Visoki savet tužilaštva. 

Na današnjoj sednici iz reda istaknutih pravnika za kandidate VSS izabrani su Nataša Delić i Žikica Dronjak, dok je kao kandidat za VST izabran Dušan Purić. 

Odbor je na prethodnoj sednici izabrao šest i sedam kandidata, obzirom da je Skupštini potrebno da predlože po osam kandidata za VS S i VST.

Sednicu je vodio predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović. 

Kandidati koji su dobili 12 ili više glasova, odnosno koji su izglasani dvotrećinskom većinom na prethodnoj sednici za VS S su Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajkoović, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović. 

Takođe na prethodnoj sednici su kao kandidati za VST prošli Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović. 

Javno slušanje ovog Odbora zakazano je za sledeću subotu 1. aprila, kada će svih 16 kandidata da se predstave i odgovaraju na pitanja predstavnicima opšte i stručne javnosti. 

Odbor će predložiti Narodnoj skupštini po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VSS činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavanućeg. 

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija