Aktuelno

Niz privođenja maloletnika zbog uznemirujućih objava na mrežama, MUP se oglasio i zbog lažnog snimka trenutka ubistva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

15:20

Niz privođenja maloletnika zbog uznemirujućih objava na mrežama, MUP se oglasio i zbog lažnog snimka trenutka ubistva
Niz privođenja maloletnika zbog uznemirujućih objava na mrežama, MUP se oglasio i zbog lažnog snimka trenutka ubistva - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U samo tri dana dve masovne pucnjave šokirale su javnost u Srbiji, a ono što nastavlja da zaprepašćuje jeste broj maloletnika koji je u ovim danima širio neprimeren sadržaj na društvenim mrežama ili izazivao paniku. Samo danas stiglo je više potvrda iz Ministarstva unutrašnjih poslova da su maloletnici privedeni zbog sumnji da su izvršili krivično delo izazivanja panike i nereda, pa čak i ugrožavanja sigurnosti.

Prvo je stiglo saopštenje policije u Novom Sadu koja je, kako se navodi, uhapsila trojicu maloletnika, uzrasta 15 i 16 godina, zbog sumnje se da su ova trojica učenika jedne novosadske srednje škole na društvenim mrežama objavljivala preteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, poneti u školu.

Pretresom stana jednog od njih policija je pronašla repliku automatske puške.

Osumnjičeni maloletnici iz Novog Sada, Beočina i Temerina privedeni su nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji je svoj trojici odredio pritvor, navedeno je u saopštenju.

Sličan slučaj potom je potvrđen i u Nišu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su sedamnaestogodišnjaka iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Sumnja se da je on juče na svom profilu na društvenoj mreži Instagram objavio poruku u kojoj preti da će sutra u Nišu "biti ubijeno više od 30 osoba".

Osumnjičeni maloletnik priveden je nadležnom sudiji Višeg suda u Nišu koji mu je odredio pritvor.

I novopazarska policija privela je na informativni razgovor petnaestogodišnjaka iz jedne osnovne škole zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, a osim njega na razgovor su pozvani i njegovi roditelji.

Prema informacijama koje je Euronews Srbija dobio iz policije, petnaestogodišnjak je na odeljenskoj grupi poslao poruku u kojoj je zapretio da će i on slično uraditi kao K.K u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici lišili su slobode četrnaestogodišnjaka iz Laćarka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Kako se sumnja, on je na društvenoj mreži postavio objavu sa fotografijom osumnjičenog za ubistvo osmoro dece i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", sa odobravanjem i sa porukom da će uraditi isto što i on, navodi se u saopštenju. Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden sudiji za maloletnike Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

U Sremskoj Mitrovici uhapšen je i  A. S. (22) sa područja grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. On se tereti da je na društvenoj mreži postavio objavu sa porukom da je sledeća na redu, "pucnjava u Sremskoj Mitrovici".

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju Policijkse uprave iz Sremske Mitrovice.

Devojčica zbog snimka na TikToku privedena na informativni razgovor

Devojčica koja je na TikToku ismevala žrtve masakra koji se desio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru privedena je na informativni razgovor u policiju, potvrđeno je za Euronews Srbija u MUP-u.  

"Reč je o maloletnoj osobi. Informativni razgovor je obavljen sa njom. Protiv roditelja će biti podnete odgovarajuće prijeve, ali o tome odlučuje tužilac", navode u MUP-u.

Društvenim mrežama širi se snimak gde se devojčica uključuje uživo na TikToku i daje podršku maloletnom K.K. koji je ubio osam učenika i radnika obezbeđenja u školi na Vračaru, a ranio sedam osoba.

Na snimku se čuje i kako ismeva žrtve zločina.

MUP: Kruži lažan snimak pucnjave

MUP se danas oglasio i zbog snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji navodno pokazuje trenutak ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Taj snimak je, kako kažu u MUP, lažan.

MUP intenzivno radi na identifikaciji lica koje je objavilo ovaj lažni snimak, a koji je dodatno uznemirio građane, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u masovnom ubistvu koje se dogodilo u sredu, i za koje je osumnjičen trinaestogodišnji K.K, stradalo je osam učenika i radnik obezbeđenja. Ranjeno je sedmoro ljudi.

Samo dan kasnije dogodilo se još jedno masovno ubistvo u okolini Mladenovca, za koje je osumnjičen Uroš Blažić, u kojem je stradalo osam osoba, a 14 ranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija