Aktuelno

Optužni predlog protiv muškarca koji je osumnjičen da je ucenjivao građane iz Zubinog Potoka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2023

-

17:32

Optužni predlog protiv muškarca koji je osumnjičen da je ucenjivao građane iz Zubinog Potoka
Optužni predlog protiv muškarca koji je osumnjičen da je ucenjivao građane iz Zubinog Potoka - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u  Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Dušana T. (31) zbog opravdane sumnje da je pozivao građane iz Zubinog Potoka da napuste teritoriju Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako dodaju, osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

U optužnom predlogu tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine. Takođe je predložilo da sud okrivljenom produži pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo, navodi se u saopštenju.

"Sumnja se da je okrivljeni 18. marta 2023. godine u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije pozivao na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, tako što je u pratnji više NN lica prilazio građanima srpske nacionalnosti u Zubinom Potoku i delio im letke sledeće sadržine: "Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama napustite Kosovo. Marš u Srbiju!" i "Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izadjite na izbore, ili se vratite u Srbiju"", navodi se u saopštenju.

Tom prilikom je govorio da - ko priznaje Republiku Kosovo može da ostane na toj teritoriji, a ko ne priznaje, da može da ide u Srbiju.

Komentari (0)

Srbija