Aktuelno

Eparhija raško-prizrenska: Vidovdanski parastos u manastiru Gračanica

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

17:37

Eparhija raško-prizrenska: Vidovdanski parastos u manastiru Gračanica
Manastir Gračanica - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu 28. juna, ove godine će, zbog bezbednosne situacije, biti održan u manastiru Gračanica, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.  

Eparhija je takvu odluku donela zbog veoma teške situaciju na Kosovu i Metohiji, navodeći da narod u  južnoj pokrajini trenutno živi „u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda“, a posebno, kako ističu, nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba. 

„Smatramo da ovakva odluka je jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj mi i srpski narod u celini nemamo elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi kosovska policija“, navode iz Eparhije raško-prizrenske. 

Dodaje se da će Eparhija od KFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave.  

„Ističemo da je ovo prvi put, od završetka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, da se donosi ovakva odluka, što samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno naše nepoverenje  u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost, međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine“, zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske. 

Godinama unazad na Gazimestanu su za Vidovdan hapšeni Srbi koji dolaze da taj dan obeleže sa narodom na Kosovu i Metohiji, zbog navodnog govora mrženja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija