Aktuelno

Ministarstvo: Kontrolisana primena sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za šećerneu repu

Komentari

Autor: Fonet

17/08/2023

-

19:54

Ministarstvo: Kontrolisana primena sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za šećerneu repu
Ministarstvo: Kontrolisana primena sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za šećerneu repu - Copyright TANJUG/SUNOKO/ZORANA PAVIN

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je, posle konsultacija sa stručnom javnošću, donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe.

U saopštenju se navodi da je svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

"Suočeni sa ozbiljnim problemom opstanka proizvodnje šećerne repe, kao strateške biljne kulture, Ministarstvo je razmatralo podnete zahteve proizvođača šećerne repe i donelo takvu odluku, uzimajući u obzir preporuke Stručnog saveta za sredstva za zaštitu bilja, kao i praksu kakvu koriste članice EU. Za proizvođače šećerne repe kritička tačka za proizvodnju je od njenog nicanja pa do formiranja prvih listova, kada se pojavljuje repina pipa, koja desetkuje usev i za čije suzbijanje u tom momentu ne postoji prihvatljiva, dovoljno efikasna zamena za sredstva na bazi hlorpirifosa", dodaje Ministarstvo.

Promet i primena ukinutih sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa dozvoljena je samo za korisnike u šećernoj repi, zbog čega su podnosioci zahteva dostavili spisak pravnih i fizičkih lica koja će koristiti ta sredstva.

Kontrolu nad izvršenjem tog rešenja sprovodi fitosanitarna inspekcija, a sve neutrošene količine se lageruju kod proizvođača do konačnog uništenja na bezbedan način, saopštilo je Ministarstvo.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija