Aktuelno

Obeleženo 218 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog - prve ustaničke srpske vlade

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

18:31

Obeleženo 218 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog - prve ustaničke srpske vlade
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Copyright Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je danas obeležavanju 218. godišnjice osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog u Velikom Borku u Opštini Barajevo.

Ministar je naglasio da je suština obeležavanja takvih datuma sećanje na značajne ličnosti, da se nikada ne zaborave.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Selaković je podsetio, kako je navedeno u saopštenju, da su, oni koji su podigli bunu u Orašcu 1804. godine, došli u Veliki Borak da se dogovore kako da ustroje državu. 

"I svega nekoliko dana nakon velike pobede protiv carske vojske u Ivankovcu, sastali su se ovde da formiraju prvi stalni organ vlasti ustaničke Srbije, bio je to Praviteljstvujušči sovjet serbski", ukazao je Selaković.

Govoreći o istorijskim činjenicama tog perioda i tog važnog događaja u izgradnji nezavisne srpske države, Selaković je podsetio da je Sovjet bio vezan za dvojicu ljudi od kojih je jedan došao iz Srpske pravoslavne crkve Prota - Mateja Nenadović, a drugi iz reda pravne nauke Božidar Grujović, iliti Teodor Filipović. 

Selaković je podsetio i na veliku ulogu, koju je u istoriji srpskog naroda odigrala, koju danas igra i koju će imati Srpska pravoslavna crkva. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

 „Kada je Srbinu pošlo za rukom da obnovi srpsku državu, kada je ovde u Velikom Borku formirala svoju prvu vladu, na čelo te Vlade Srbija je dovela sveštenika Protu Mateju Nenadovića“, naglasio je Selaković. 

On je podsetio da iako nisu imali državu koja je bila priznata, naši su se preci ponašali kao država i zato su državu uspeli i da stvore. Tamo gde je stao 1813. veliki Karađorđe, 1815. nastavio je Miloš i ko god pokušava srpsku istoriju da posmatra gledajući samo jednog ili samo drugog, taj ne vidi celu sliku - nema Srbije bez Miloša i bez Đorđa, ukazao je Selaković.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

 "Kao što je tada Praviteljstvujušči sovjet služio da olakša tešku poziciju Karađorđu na polju diplomatije, na polju opremanja vojske, na polju uspostavljanja prvih državnih institucija, podizanja škola, crkava… na isti takav način se svi zajedno i danas, u vladi okupljenoj oko predsednika Vučića, borimo sa izazovima i iskušenjima novoga doba“, ocenio je ministar. 

Selaković je podsetio na tešku situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, koji se bore za slobodu, koja nije moguća bez jake srpske države, njenog predsednika i vlade.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Gradske opštine Barajevo, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Istog dana, ministar Selaković je položio venac i na grob Prote Mateje Nenadovića u porti Crkve Svetih Arhanđela u Brankovini, navedeno je u saopštenju ministarstva.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija