Aktuelno

Građani celu noć blokirali ulicu na Karaburmi zbog smrti dečaka koga je udario vozač na pešačkom, protest se nastavlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

11:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Protest građana u beogradskom naselju Karaburma, zbog toga što je čovek u koji je u nedelju udario kolima i usmrtio dečaka na slobodi, nastavljen je i danas.

Okupljeni građani, javlja reporter Euronews Srbija, nezadovoljni su odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je pustio da se sa slobode brani vozač koji se sumnjiči da je usmrtio devetogodišnjeg Stefana, tako što je naleteo na njega, njegovog mlađeg brata i oca na pešačkom prelazu u Marijane Gregorin.

Oni su doneli i transparente na kojima piše: "Ovde je ubijen Stefan koji ima svega devet godina" i "Pravda za Stefana".

Euronews TV

Neki od građana kažu i da su tu pre svega zbog toga što je stradao jedan nedužni život i kažu da su nesigurni i da se ne osećaju bezbedno nakon jedne ovakve odluke suda u Beogradu. Pozivaju i druge građane Beogarda da im se pridruže i kažu da sve dok pravda ne bude zadovljena, oni neće otići. Oni koji dolaze ovde pale sveće za devetogodišnjeg Stefana i donose igračke i cveće.

"Mi zahtevamo da takav čovek bude iza rešetaka... Gospođa koja ga je pustila da se brani sa slobode i samo mu oduzela - to je nedopustivo", rekla je jedna stanarka Karaburme, a druga je dodala da je to najveća tragedija koja nekome može da se desi.

Građani se smenjuju na mestu gde je stradao dečak, pale sveće i ostavljaju igračke. Podsetimo, na devetogodišnjeg dečaka, njegovog mlađeg brata i oca u nedelju uveče naleteo je L.G. (38), koji je potom pobegao sa mesta nesreće. Saobraćaj u ulici Marijane Gregoran u prekidu je bio celu noć i jutros. 

Okupljeni građani zahtevaju da se vozaču odredi pritvor, nakon što je u sredu Prvi osnovni sud u Beogradu odbio to da učini i on će se u daljem postupku braniti sa slobode. Podršku građanima sinoć dale su i ekipe hitne pomoći.

Vozač automobila L.G. pobegao je sa lica mesta, a građani kažu da se neće skloniti sa ulice dok se on ne uhapsi.

Vulin: I ja bih protestovao

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da apsolutno podržava protest građana u beogradskom naselju Кaraburma, da kao otac dva dečaka oseća isti bes i ogorčenost, kao i da se nada da će pravosuđe promeniti svoju odluku.

Vulin je za RTS rekao da je Policijska uprava za grad Beograd razrešila slučaj koji je povod za proteste na Karaburmi veoma brzo, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vesić: Javnost sa pravom uznemirena

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić oštro je osudio puštanje iz pritvora bahatog vozača koji je na prešačkom prelazu ubio dečaka i teško povredio njegovog brata i oca i naveo da je ovakva odluka sa pravom uznemirila javnost.

On je, navodi se u saopštenju Grada Beograda, naglasio da u ovoj zemlji, kao i u svakoj demokratskoj zemlji, postoji nezavisnost pravosuđa i da niko nema pravo da se meša u njihov rad, ali da je javnost teško primila ovakvu odluku.

"Кako neko ko je učinio takvo nedelo i ima više krivičnih dela i kazni zbog bahate vožnje i bahatog ponašanja može da bude pušten da se brani sa slobode. U ovoj zemlji, kao i u svakoj demokratskoj zemlji postojio nezavisnost pravosuđa i mi nemamo pravo da se mešamo u njihov rad. Ne znam ko su ljudi koji su doneli tu odluku, ali se pitam kako mogu da spavaju", naveo je Vesić.

Dodao je da saobraćajne nesreće mogu da se dese i ako niste krivi, ali da se "ovde vidi ko je kriv i ko je pokosio dva deteta na pešačkom prelazu i pobegao sa lica mesta".

"Ako to ne izaziva uznemirenje javnosti, a to je jedan od razloga za pritvor u Zakonu o krivičnom postupku, onda ja ne znam šta još može da uznemiri javnost", istakao je Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija