Aktuelno

Hitna pomoć na suđenju pripadnicima Belivukove grupe, javnost isključena sa svedočenja žrtve

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/09/2023

-

15:41

Hitna pomoć na suđenju pripadnicima Belivukove grupe, javnost isključena sa svedočenja žrtve
Hitna pomoć na suđenju pripadnicima Belivukove grupe, javnost isključena sa svedočenja žrtve - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je prekinuto suđenje i određena je pauza dok doktori pregledaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su se požalili da im nije dobro.

Miljković je od suda zatražio da ga pregleda doktor jer se ne oseća dobro i zuji mu u ušima, a za njim je Marko Budimir rekao takođe da mu nije dobro, kao i Belivuk.

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta i rekla da će se suđenje nastaviti nakon što Hitna pomoć pregleda optužene.

Potom je sudija saopštila da joj je dostavljen lekarski izveštaj i da su pregledani Milovan Tadić, Aleksandar Vučeljić, Nebojša Janković, Marko Miljković, Veljko Belivuk i Vlade Draganić. Navodi se da su sposobni da prisustvuju glavnom pretresu.

Sudija je potom rekla da će svedočiti I.S. kojeg su prema optužnici pripadnici klana tukli, mučili i silovali u bunkeru na stadionu i odlučila da će se javnost isključiti sa glavnog pretresa dok svedoči I.S.

Sutra će oštećenom branioci i optuženi postavljati pitanja, a to će takođe biti zatvoreno za javnost.

I.S. u ovom postupku ima status posebno osetljivog svedoka, te detalji njegovog svedočenja ne treba da budu objavljeni u javnosti, zbog čega je upravo sud odlučio da on svedoči iza "zatvorenih vrata".

Otkazi punomoćja i zahtevi za izuzeće - sredstva za odugovlačenje postupka

Branilac Nikola Jerković tražio je izuzeće postupajućeg sudskog veća zbog sumnje na pristrasnost, kao i predsednika Višeg suda i Apelacionog suda. Sudija je zatim odbacila zahteve za izuzeće uz obrazloženje da su zahtevi usmereni na odugovlačenje postupka.

Optuženi Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir, Vladimir Grek, Marko Andrić, Miloš Budimir, Dejan Tešić otkazali su danas punomoćje svojim advokatima, zbog čega je sudija razdvojila postupak u odnosu na njih.

Belivuk je od sudije zahtevao da se sudski postupak vrati na početak jer tvrdi da se vodi nezakonito i dodao da ne želi da kada dođe do presude Apelacioni sud ukine presudu i naloži da im se ponovo sudi.

Miljković je tražio izuzeće postupajućih tužilaca, Mladena Nenadića kao i Zagorke Dolovac, koji predlog je sudija odbila jer je već odlučivano o tome, dok je u slučaju Vrhovnog javnog tužioca Dolovac, sudija rekla da nije izneo dovoljno argumenata.

Sudija je na početku razdvojila postupak u odnosu na Nemanju Đurića jer on nema branioca, odnosno on je otkazao punomoćje dvojici advokata, zbog čega je dobio advokata po službenoj dužnosti koja je zamolila sud da ga oslobodi zbog zdravstvenog stanja.

Belivuk je na početku rekao da odbrana zahteva da se Katarina S. vanbračna žena ubijenog Gorana Mihajlovića, ispita u sudnici, te da nije dovoljno samo da se pročita njen iskaz iz tužilaštva.

Današnje suđenje su iz dela za publiku u sudnici pratili desetak mladića.

Na prethodnim suđenima saslušani su članovi porodice i supruge ubijenih muškaraca. Pre oštećenih, okrivljeni-saradnici Nikola Spasojević, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin su sudu ispričali svoja saznanja o krivičnim delima za koja se ova grupa tereti. 

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija