Društvo

Korona hvata zalet: Koje klinike u Srbiji su ponovo zabranile posete pacijentima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/09/2023

-

18:00

Korona hvata zalet: Koje klinike u Srbiji su ponovo zabranile posete pacijentima
Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Raste broj zaraženih virusom korona u Srbiji. U poslednje tri nedelje broj inficiranih je skoro utrostručen, ali je to još uvek daleko od brojki koje su bile tokom epidemije. Kako Euronews Srbija saznaje, mnoge klinike i bolnice već su zabranile posete pacijentima. 

Nova podvarijanta omikrona EG.5, nazvana "Eris", koja je potvrđena i u Srbiji, ima sposobnost da se brzo širi, doduše dajući blažu kliničku sliku. Kod inficiranih se javljaju simptomi koji podsećaju na jaču prehladu - povišena temperatura, curenje iz nosa, grebanje u grlu, malaksalost, kašalj, temperatura.

Međutim, infekcija nije bezazlena za sve kategorije stanovništva. U riziku da razviju težu kliničku sliku su osobe starije od 65 godine, pacijenti koji imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici.

Zbog ubrzanog rasta broja zaraženih zasedala je i Radna grupa za borbu protiv kovida. Oni su dali nekoliko preporuka za domove zdravlja i bolnice, a koje se odnose na testiranje i nošenje maski. Da li će biti zabranjene posete bolnicama ostavili su da svaka zdravstvena ustanova odluči ponaosob, a na osnovu odluke Komisije za prevenciju bolničkih infekcija.

Klinike koje su zabranile posete

U Kliničkom centru Vojvodina za Euronews Srbija kažu da su zabranjene posete na svim odеljеnjima klinika i u Urgеntnom cеntru.

"Na osnovu odlukе Komisijе za zaštitu od bolničkih infеkcija u Kliničkom cеntru Vojvodinе posеtе pacijеntima su zabranjеnе na svim odеljеnjima klinika i u Urgеntnom cеntru", kažu u KC Vojvodina.

U UKC Niš navode da je za sutra zakazana Komisija koja će doneti detaljne mere za sve klinike. Međutim, ima i onih gde su bolničke posete već zabranjene.

Prinskrin/Youtube/RTS

 

"Na Klinici za onkologiju nikada nije ni ukidana zabrana poseta. Ginekologija je opet vratila zabranu", kažu u UKC Niš.

Ni Vojnomedicinska akademija nije popuštala mere, bar što se tiče posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju. One nisu bile dozvoljene od izbijanja pandemije, pa sve do danas.

U KC Kragujevac doneli su odluku da zabrane posete imunokompromitovanim pacijentima u Jedinicama intenzivnog lečenja, Klinici za infektivne bolesti, Klinici za hematologiju, Centru za internističku onkologiju i Centru za radijacionu onkologiju.

"U ostalim klinikama i centrima Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, posete hospitalizovanim pacijentima su dozvoljene utorkom i četvrtkom od 15 do 15.30 sati, uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Dozvoljen je ulazak samo jedne osobe", navedeno je na sajtu KC Kragujevac.

Od danas zabrana poseta u OB Leskovac

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu kaže da je ta zdravstvena ustanova u specifičnoj situaciji zbog rekonstrukcije i da nisu ni imali dozvoljene posete u punom kapacitetu.

"Polovina bolnice nam je u rekonstrukciji, tako da funkcionišemo sa 50 odsto kapaciteta. Zbog toga je bio otežan ulazak i posete u bolnicama. Zapravo, posete su bile veoma ograničene. Od danas su potpuno zabranjene", rekao je Dimitrijević za Euronews Srbija.

Dodaje da se posete zabranjuju jer se povećava broj zaraženih virusom korona.

Od petka su zabranjene posete na Institutu za onkologiju gde je zaraženo oko 40 pacijenata i desetak zaposlenih.

Pacijenti sa Instituta za onkologiju smešteni su i primaju terapiju u novoj dnevnoj bolnici, u prostoru nekadašnje biblioteke.

profimedia, Unsplash, Pixabay

 

U UKC Srbija su nam rekli da je za sutra najavljen sastanak Komisijе za zaštitu od bolničkih infеkcija, te da će nakon toga biti doneta odluka o posetama na klinikama koje pripadaju toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke Radne grupe za borbu protiv korone

Zbog ubrzanog rasta broja zaraženih u ponedeljak je zasedala Radna grupa Ministarstva zdravlja za brbu protiv korone i donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Tako je na nivou domova zdravlja ukazano na značaj testiranja pacijenata koji imaju respiratorne infekcije. Osim toga obavezno je testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

Što se tiče bolnica neophodno je testiranje na kovid za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama. 

Neophodno je i testiranje svih pacijenata koji imaju simptome akutnih respiratornih infekcija. 

U saopštenju je navedeno da je zabrana posete bolnicama u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

"Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom/zavodom za javno zdravlje", navedeno je u saopštenju.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski usvim zdravstvenim ustanovama.

 

Komentari (0)

Srbija