Društvo

Uključen crveni meteo-alarm: RHMZ upozorava na obilne padavine i oluju

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

24/09/2023

-

08:44

Uključen crveni meteo-alarm: RHMZ upozorava na obilne padavine i oluju
Uključen crveni meteo-alarm: RHMZ upozorava na obilne padavine i oluju - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Jesen je juče i zvanično stigla - kalendarski, a Sunce su odmah zamenile kiše. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u Srbiji biti pretežno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i olujnim severozapadnim vetrom.

Kako navode, očekuju se i obilne padavine, posebno u drugom delu dana od 40 do 80 mm, a lokalno i oko 100 mm za 24 sata, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

MUP Srbije pozvao je građane, učesnike rečnog saobraćaja, da se, s obzirom na predstojeće nevreme, sklone sa reka.

"Imajući u vidu predstojeće nevreme, pripadnici rečne policije upozoravaju učesnike rečnog saobraćaja da se sklone sa reka. Bezbednost na prvom mestu!", objavljeno je sinoć na Instagram nalogu MUP-a Srbije.  

U Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.  U Beogradu će danas biti oblačno i hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima grada očekuju se obilne padavine, posebno u drugom delu dana, od 30 do 60 mm za 24 sata, lokalno i više.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je za RTS da je početak jeseni obeležilo pravo tipično jesenje vreme. Kako je dodao na sajtu RHMZ-a  se stalno ažuriraju podaci, a aktuelna upozorenja se blagovremeno izdaju. Kaže i da RHMZ ima direktnu komunikaciju sa nadležnim organima, sa Sektorom za vanredne situacije, sa Vodoprivredom.

Kakvo vreme nas očekuje narednih dana?

Mihajlović kaže da nas posle ovih padavina očekuje lepše vreme – jesen nisu samo kiše, objašnjava, već i prijatne temperature.

Prema njegovim rečima, posle ovih padavina u toku dana još sutra na istoku i jugoistoku očekuju nas padavine, u ostalim krajevima postepeni prestanak i razvedravanje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Od utorka do kraja sedmice uživaćemo u prijatnim jesenjim danima, u drugom licu jeseni, kada bi maksimalna temperatura bila između 23 i 27 stepeni", naveo je Mihajlović.

Nove padavine možemo najaviti za sledeći vikend, dodaje on.

Na pitanje možemo se nadati Miholjskom letu – Mihajlović podvlači da je narodno iskustvo potvrđeno i statističkim podacima, te da u prvoj polovini oktobra postoji period od sedam do deset dana suvog, prijatnog i toplog vremena bez padavina, navodi Mihajlović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija