Društvo

Šest meseci od tragedije u Ribnikaru: Roditelji i drugari se pitaju "zašto", motiv ubistva i dalje se ne zna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

13:02

Šest meseci od tragedije u Ribnikaru: Roditelji i drugari se pitaju "zašto", motiv ubistva i dalje se ne zna
Šest meseci od tragedije u Ribnikaru: Roditelji i drugari se pitaju "zašto", motiv ubistva i dalje se ne zna - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sutra se navršava šest meseci od tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru gde je učenik te škole K.K ubio devetoro đaka i čuvara škole i ranio šest osoba. Porodice žrtava i škola danas su u Domu omladine organizovali Dan sećanja. Roditelji i drugari i dalje se pitaju - Zašto?

Savet roditelja inicirao je za sutra obeležavanje u školi. Šestomesečno sećanje na svoje drugare obeležiće učenici i njihovi nastavnici, bez prisustva roditelja. Roditelji su pozvani da sutra u 8.40 sati dođu ispred škole, ulaz iz Kralja Milutina, i da se u miru sete Ane Božović, Katarine Martinović, Mare Anđelković, Eme Kobiljski, Andrije Čikića, Adriane Dukić, Angeline Aćimović, Bojane Asović, Sofije Negić i čuvara škole Dragana Vlahovića.

Posle tog 3. maja 2023. godine u Srbiji se sve promenilo. Do tada su roditelji školu smatrali najbezbednijim mestom za svoju decu. Tako su razmišljali i roditelji Ane, Katarine, Mare, Eme, Andrije, Andriane, Angeline, Bojane, Sofije.  

Niko nije mogao da poveruje da je dečak od 13 godina bio u stanju da sa neverovatnom preciznošću ubije na licu mesta devet osoba (čuvara škole i osmoro dece) i rani sedam osoba (šestoro dece i nastavnicu istorije). Nekoliko dana kasnije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj preminula je još jedna devojčica od posledica pucnjave.

Mesec dana planirano ubistvo

K.K. je nakon masovnog ubistva smešten u Psihijatrijsku kliniku za decu i omladinu, jer deca mlađa od 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti. Motiv ubistva još nije utvrđen, a prema policijskom izveštaju on je mesec dana planirao zločin. Imao je spisak osoba za likvidaciju i prioritetne mete. Odabrao je da to bude 3. maj, jer je tada njegovo odeljenje, 7/2, imalo čas istorije, a kabinet je najbliži ulazu u školu. Pucao je iz očevog pištolja, za koji je otac imao urednu dozvolu.

Čim je ušao u školu pucao je na čuvara Dragana i tri učenice. Sve ih je ubio na licu mesta. Nastavio je prema kabinetu istorije i na stepeništu je promenio okvir. Čim je otvorio vrata zapucao je na drugare iz odeljenja. To je ubio još petoro dece, a ranio šest vršnjaka i nastavnicu istorije. Iz policije su saopštili da je prvi poziv o pucnjavi u Ribnikaru stigao od zamenice direktora u 8.40, a da je u 8.42 zvao K.K. i rekao da je pucao u više osoba. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Policija je u sobi K.K. pronašla razrađen plan ulaska i izlaska iz škole i spisak učenika za likvidaciju. Pregledom kompjutera ustanovljeno je da je pretraživao do koje starosne granice deca ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Čim je smešten na psihijatriju urađen mu je toksikološki nalaz koji je pokazao da dečak niije bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Psihijatri kažu da to što je krivično neodgovoran ne znači da je slobodan i da u psihijatrijskoj ustanovi može da ostane doživotno. Međutim, za to je bilo potrebno da se izmeni Zakon o mentalnom zdravlju.

Urađen je predlog koji podrazumeva da se formiraju odeljenja zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za decu koja počine teška krivična dela, a mlađa su od 14 godina i krivično su neodgovorna. Predviđa i mogućnost njihovog zadržavanja u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka deteta i bez vremenskog ograničenja, kao i mogućnost privremene zabrana kontakata sa porodicom i drugima.

Optužnica protiv roditelja

Istog dana kada se dogodila pucnjava u Ribnikaru, uhapšen je i otac K.K. On se tereti za krivično delo- Teško delo protiv opšte sigurnosti. Policija je tokom istrage došla do podataka da je otac nekoliko puta vodio sina u streljanu. Na saslušanju se izjasnio da nije kriv, da oružje držao u sefu pod šifrom. 

Saslušana je i majka K.K. koja je rekla da kod dečaka nije bilo nikakvih promena u ponašanju, osim "puberteteskih bubica". Da je dečak živeo u stanu na Vračaru sa ocem, majkom i mlađom sestrom.

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv oca i majke dečaka, ali i vlasnika i instruktora streljane. Otac dečaka je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti pošto je godinu dana pre masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina da rukuje vatrenim i vazdušnim oružjem i vodio ga u streljanu. Za njega je tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu, od 12 godina zatvora. 

Protiv majke dečaka, koji je počinio masovno ubistvo, podignuta je optužnica zato što je pronađen njen DNK na jednoj od čaura od ispaljenog metka u kabinetu istorije, i za nju je predložena kazna zatvora od dve i po godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Uporedo sa tim vodi se i parnični postupak protiv K.K i njegovih roditelja. Tužbu u parničnom postupku podnelo je zajedno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra. Suđenje je zakazano za 28. i 29. decembar.

Oni traže naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Skraćena školska godina

Zbog dešavanja u Ribnikaru školaska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji skraćena je za dve nedelje. Bilo je dosta polemike u javnosti da li Ribnikar treba zatvoriti i pretvoriti u memorijalni centar ili da nastavi da radi kao obrazovna ustanova? Vlada Srbije prelomila je da će Ribnikar ostati škola, ali da će imati i memorijalni deo poslećen nastradaloj deci i zaposlenima.

Inače, zgrada OŠ "Vladislav Ribnikar" je fizički bila podeljena na dva dela. U jednom delu su bili učenici nižih razreda, a u drugom đaci od petog do osmog razreda. Pucnjava se dogodila u delu škole gde su bili stariji učenici. Danas je taj deo škole prazan, a svi Ribnikarci su u delu škole gde su bili učenici nižih razreda. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija