Društvo

Nadležni najavljuju novi plan: Šta se zna o bezbednosnom protokolu u slučaju dojava o bombama u školama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/12/2023

-

20:02

Nadležni najavljuju novi plan: Šta se zna o bezbednosnom protokolu u slučaju dojava o bombama u školama
Nadležni najavljuju novi plan: Šta se zna o bezbednosnom protokolu u slučaju dojava o bombama u školama - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete i MUP rade na usaglašavanju protokola o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojave o postavljenim bombama. Kako kažu u Ministarstvu prosvete, detalji protokola biće poznati sutra. Sugestija resornog ministarstva je da se uveče posle nastave i ujutro pre početka časova svaka škola detaljno pregleda. Direktori škola, ali i predstavnici sindikata kažu da nisu uključeni u izradu tog dokumenta.

Dojave o postavljenim bombama postale su svakodnevne u školama u prestonici, zbog čega deca gube nastavu, a da bi se objekti pregledali potrebno je da se angažuje veliki broj policajaca.

MUP je saopštio da su identifikovali nekoliko državljana  Srbije, ali i lice iz inostanstva koji šalju dojave o bombama i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedelja. Kako su naveli u toku je istraga i prikupljanje materijalnih dokaza prema osobama za koje postoje osnovi sumnje da su slali preteće poruke.

Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama MUP je dnevno morao da angažuje 2.500 službenika na terenu.

Muke su imali i direktori škola prethodnih dana. Nekoliko dana na udaru su bile samo novobeogradske osnovne škole, a onda i škole u ostalim delovima Beograda. Dešava se da preteće poruke stižu i više puta u toku dana.

Virtuelni napadači" promenili su taktiku. Sada više preteći mejlovi ne stižu na mejl adrese škola, već trećim licima ili direktno policiji da su, recimo, u svim školama na Novom Beogradu postavljene bombe. 

Sindikati: Nismo učestvovali u tome

U rad oko usaglašavanja protokola o postupanju u slučaju dojave o postavljenoj bombi nisu uključeni prosvetni sindikati, kao predstavnici zaposlenih u školama. Nisu uključeni ni direktori škola. 

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da su premijerka Ana Brnabić i njen kabinet okupili predstavnike dva ministrarstva koji rade na usaglašavanju protokola.

"Jedna od naših sugestija koja će svakako ući u naš protokol je da se detaljno pregledaju i škole i svi prostori oko škola i po završetku i pre početka škole. Ostale sugestije su u smislu edukacije dece i nastavnika šta se u kojoj situaciji radi i kako se koja procena obavlja. Do sutra ćemo imati detalje ovog protokola", rekla je ona.

Dodala je da su sve škole dobile uputstva o postupanju kada je krenula epidemija lažnih dojava o bombama. U školama su, kako je navela, formirani timovi koji postupaju po tim uputstvima.

"Lažne dojave o postavljenim bombama su sa tendencijom da izazovu opštu pometnju, kolektivni strah. Da deca, nastavnici, učitelji, vaspitači  i roditelji kontinuirano misle o bezbednosti", rekla je ona. 

Poremećen rad škola

Do sada su sve dojave o bombama, na svu sreću, bile lažne. Međutim, đaci i zaposleni moraju da se evakuišu iz učionica dok se objekat ne pregleda. Većina škola opredelila se da deca ostanu u školskom dvorištu dok se škola ne pregleda, a zatim da se vrate u učionice. Međutim, sada je hladno, te su u mnogim školama roditelji počeli da se bune zašto deca ostaju u dvorištu. Najteže je za učenike nižih razreda (prvi i drugi razred) koji ne mogu sami da ostanu kod kuće, a roditelji moraju da rade.

Direktor Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", Miomir Dragaš kaže da su prethodnih dana đaci iz te škole ostajali u školskom dvorištu dok se škola ne pregleda, ali da je nakon jutrošnje dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi decu poslao kući.

Euronews/Milorad Vesić

 

"Prethodnih dana smo, kada KD ekipa pregleda školu, vraćali decu u učionice. Jutros su rekli da neće stići tako brzo, te nismo mogli da držimo decu u dvorištu jer je hladno. Poslali smo ih kući. Deca iz produženog boravka, po koje roditelji nisu mogli da dođu, bila su u dvorištu, a zatim smo ih vratili u boravak. Tražili smo od roditelja da u poruci napišu da se slažu da se deca vrate u školu", priča Dragaš za Euronews Srbija.

Kako kaže, škola je prethodnih dana bila pod stalnim pritiskom roditelja. Nakon pregleda vraćali su decu u školu, ali su od roditelja stizala razna pitanja, ali i optužbe na račun direktora:

"Pitaju me s kojim pravom ja njihovo dete vraćam u školu nakon pregleda objekta? Zašto decu nismo pustili kući? Zašto se smrzavaju u dvorištu", priča Dragaš.

Kaže da škole nisu konsultovane oko protokola u slučaju dojave o bombama. Ukoliko se u protokolu nađe da se škola pregleda nakon nastave i pre početka časova, smatra da bi direktori škola morali od nadležnih da dobiju pismenu garanciju da nastava može da se obavlja.

"Šta ako se ujutro obavi pregled i opet stigne dojava da je postavljena bomba? Šta da radimo, ko će da preuzme odgovornost? Hoće direktori škola? Može da se nastavi sa radom, ali samo ukoliko nam MUP ili Ministarstvo prosvete daju pismenu garanciju da može da se izvodi nastava", zaključio je Dragaš.

Brnabić: U naredna 72 sata biće rešen slučaj sa dojavama o bombama 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u naredna 72 sata biti rešen slučaj u vezi sa dojavama o bombama u beogradskim školama.

"Od petka imamo dojave o bombama i prvi put u vrtićima. Naši nadležni organi aktivno rade na rešavanju ovog problema, sarađuje se i sa nadležnim organima u zemljama u inostranstvu. Mi očekujemo da vrlo brzo privedemo pravdi lica koja su za to odgovorna", rekla je Brnabić, gostujući na TV B92.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija