Društvo

Stiže novi toplotni talas iz Afrike, 40 stepeni u hladu tokom avgusta - na udaru Srbija, ali i cela Evropa

Komentari

Autor: Jovana Stanković

01/08/2021

-

08:04

Stiže novi toplotni talas iz Afrike, 40 stepeni u hladu tokom avgusta - na udaru Srbija, ali i cela Evropa
Klimatske promene - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sa početkom avgusta stiže nam i osveženje - predah od tropske vreline, ali nažalost samo kratkotrajni. U prvom delu avgusta očekuje nas novi toplotni talas koji iz Afrike stiže u Srbiju, kaže urednica vremenske prognoze i meteorolog Milena Lazarević.

Da nas početkom meseca očekuje zahlađenje od nekoliko dana, potvrdio je i meteorolog Đorđe Đurić koji je na svom Fejsuk profilu naveo da nakon četvrtog toplotnog udara, možemo da očekujemo nekoliko prijatnijih dana.

"Oslabljeni hladni front sa severozapada i iz oblasti Alpa, doneće u nedelju uveče i u ponedeljak prodor svežije vazdušne mase, koja će preko Panonske nizije stići do severa i zapada Srbije, tako da se u ovim predelima u ponedeljak očekuje znatno prijatnije vreme, uz pojačan severozapadni vetar i uz maksimalne temperature od 28 do 30 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 29 stepeni", napisao je Đurić.

Za danas izdato upozorenje

RHMZ izdao je upozorenje da će danas biti veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 stepena na severu, do 40 stepeni na jugu Srbije, a na jugoistoku lokalno i do 42 stepena.

Kako Lazarević navodi, svaka sezonska prognoza za duži vremenski period je sklona promenama, ali dodaje da nam trenutni podaci kažu daju da će ceo ovaj avgust, nakon zahlađenja od par dana, generaln biti veoma topao i suv.

"Temperatura će biti iznad proseka, to se odnosi i na jutarnje i dnevne,  a padavine će biti u deficitu", kaže Lazarević objašnjavajući kakav mesec je pred nama.

Ona dodaje da treba da očekujemo da srednja jutarnja temperatura tokom avgusta bude oko 19-20 stepeni Celzijusa, dok će se srednja maksimalna dnevna kolebati od oko 31-32 stepena.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Tokom ovog avgusta očekujemo duge i intezivne toplotne talase u kojima će temperatura ići i do 40 stepeni u hladu", kaže ona.

Kako dalje kaže, tokom avgusta nam i preti opasnost od suša i požara, jer kako objašnajva, rizik postoji zbog sušnog perioda.

"Osim na smanjeni prinos ekstremni vremenski uslovi visoka temperatura i smanjena vlaga u vazduhu i zemljištu negativno će uticati i na kvalitet useva. Tako da se očekuje i smanjeni prinos poljoprivrednih useva, pre svega  kukuruza", kaže ona.

Lazarević dalje kaže da tek krajem meseca može da se očekuje priliv svežijeg vazduha i nešto niže temerature.

"Gledajući prognostičke modele, spas od vrućina mogao bi stići u poslednjoj dekadi meseca  kada bi temperatura mogla da se spusti ispod 30 podeljka, ali svakako ovo je sezonska prognoza koja je podložna promena", kaže Lazarević i dodaje da sve u svemu i ovaj mesec opravdaće epitet najtoplijeg meseca u godini.

Đurić je na Fejsubuku dalje naveo da će u Srbiji početak avgusta biti nešto  prijatniji kada bi se uporedio sa regionom, gde će na primer temperatura u Grčkoj dostizati i do 46 stepeni.

"Još vrelije biće u Makedoniji i u Grčkoj, uz temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, a na jugoistoku Makedonije (Đevđelija i Demir Kapija) i centralni delovi Grčke (Larisa) temperature će biti i do 45-46°C, dok je ona već danima u ovim predelima i do 43-44 stepeni", kazao je Đurić.

Na udaru toplotnog talasa i delovi Evrope koji nisu poznati po vrućini

Da ovakve najave srpskih metorologa nisu iznanađenje potvđuje i vest da se inače najviše temperature u Evropi beleže upravo na Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i u Tuskoj, piše portal Severe Weather.

Da podsetimo da su proteklih dana jedna od vodećih svetskih vesti upravo bili požari koji su izbili u Turskoj, nedaleko od turističkih odmarališta. Kako navode svetski medjii, uzrok ovih požara najverovatnije su visoke temperature koje su tipične za ovaj period godine.

Mihajlo Gigović

 

Međutim, pored Turske, na udaru toplotnog talasa su i delovi Evope koji nisu poznati po vrućinama čak ni tokom leta, poput Velike Brtanije i Irske, u kojima je zabeleženo do 30 stepeni.

Početkom avgusta, navodi ovaj portal, biće još toplije u većem delu Evrope. Očekuje se da temaperatura premašuje i 40 stepeni Celzijusa, posebno na južnom Balkanskom poluostrvu.  Delovi Italije, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke biće pogođeni ekstremno suvim toplotim talasom, te je moguće i to da ovo leto postane jedno od pet najtoplijih ikada.

Unsplash

 

Tokom toplotnog talasa očekuje se i da vazduh bude prilično suv, pa će to dovesti do mogućih požara širom južnog dela Evrope. Požari su mogući i u Italiji. 

Zagrejala su se i mora

Tokom proteklih nedelja, povećala se i temperatura na površini mora. U svim morima Evrope temperatura iznosi minimum šest stepeni preko proseka. Voda je za dva do četiri stepena toplija i u Atlanskom okeanu, oko Velike Britanije i Irske. I Sredozemno more je toplije za tri stepena nego inače. 

Unsplash

 

Ovo sve znatno utiče na kvalitet vazduha u celoj Evropi. Ukoliko je temperatura mora veća od prosečne, nivo vlage koja će iz njega isparavati biće neuporedivo veći od nivoa od pre nekoliko godina, navodi ovaj portal.

Takođe, ceo mediternski region ima mora toplija iznad proseka i to sve zahvaljujući toplim i visokim teperaturama ove godine. 

 

Komentari (0)

Srbija