Društvo

Temperaturni minus u Srbiji: Sneg prestaje da pada, ali počinje ledeni talas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

07:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sneg polako prestaje, ali se Srbija već zabelela. Krenite ranije na posao i spremite se na to da je sneg napadao oko pet centimetara, kaže urednica urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković. Kako dodaje, nakon snežnih padavina, sada nam sledi ledeni talas. 

"Pod ledenim talasom se podrazumeva minimum pet spojenih dana u kome maksimalna temperatura ne prelazi nulu. Dakle, od danas u Srbiji temperaturni minus", kaže Ćirković.

Euronews Srbija/Jovana Stanković

 

Kako kaže, prema poslednjim podacima, palo je između jedan i 24 centimetara snega. Ćirković ističe da će se veći deo snežnog pokrivača zadržati zbog niske temperature, ali se deo istopio jer je sneg pao na relativno toplu podlogu.

"U narednim satima podloga će se ohladiti, jer nam sa severoistoka, iz pravca Rusije stiže ledeni talas. Sa drugde strane, ciklon iz Đenove koji je odgovoran za padavine, se polako popunjava, što znači da će snega biti sve manje i manje. Padavine će biti rezervisane uglavnom za prvi deo dana. Posleponde u većini mesta suvo, ali i dalje oblačno. Razvedravanje se očekuje tek iza ponoći", kaže Ćirković.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Kada je reč o temperaturi, danas će biti zabeležena najniža vrednost u toku ove nedelje. Tokom dana od minus sedam na planinama do plus jedan na istoku Srbije.

"Dodatan osećaj hladnoće pojačavaće vetar severnog pravca, koji će nešto jače udare imati na području od Preševa do Pirota", kaže Ćirković.

U nastavku nedelje suvo, bez snega, sunčano ali i hladno. Temperatura, kao što vidite, neće prelaziti nulu do kraja nedelje. Izlazak iz temperaturnog minusa, prognoziran je tek za sledeću sedmicu. Takođe, nakon današnjeg dana, neće biti padavina bar ne do 20. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija