Društvo

U dva grada jutros izmereno čak -13°C: Ledeni talas ne pušta, kakve će temperature biti narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2024

-

07:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama su sada ledeni dani, koji će često biti praćeni i jutarnjom maglom. Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najnižu temperaturu jutros je izmerio u Bačkom Karlovcu i Sremskoj Mitrovici, odnosno -13°C, dok je u čak dva grada temperatura bila -10°C, odnosno u Novom Sadu i Negotinu.

Urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković kaže da će se ovakve temperature zadržati i narednih dana, kao i da neće preći nulu.

Ljubitelji zime uživaće u naredom periodu, jer će se sneg u većini mesta zadržati zbog niske temperature. Zbog ledenog talasa, meteorološka služba uključila je žuti meteoalarm kao znak upozorenja na moguće zaleđivanje i poledicu.

"Posebno su opasna jezera hladnog vazduha po kotlinama i zadržavanje u njima. Ledeno hladan vazduh stigao je iz Sibira i ušao u Srbiju  kroz tzv. bečka vrata. Da nemamo taj uzan prolaz između Alpa i Karpata, Srbija ne bi ni imala sneg, već bismo uživali u mediteranskoj klimi. Umesto Mediterana, u Srbiji danas Sibir. U narednim satima biće hladno", rekla je Ćirković.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Kako kaže, na dodatno rashlađivanje uticaće i razvedravanje. Nešto više oblaka prekivaće obode naše zemlje, ali je važno istaći da neće padati ni kiša ni sneg.

"Kada je reč o vetru, uglavnom su mirni sati pred nama. Nešto jači vetar duvaće samo na području od Šapca do Vršca. Vetar, razvedravanje i upad polarnog  vazduha, sve to zajedno utiče na temperaturu. Nakon hladnog jutra, i u danu pred nama ne mnogo prijatnije. Najviša dnevna temperatura kretaće se od minus četiri do nule", kaže Ćirković.

Kraj radne nedelje i vikend u sličnom ritmu - ledeno hladno i tokom noći i tokom dana. Očekujemo  i pojavu magle, koja će osim na smanjenu vidljivost uticati i na dodatno hlađenje. 

Zato će u pojednim mestima naše zemlje u narednim danima biti i umerenih, ali i jakih mrazeva, pa Ćirković savetuje oprez kada su instalacije u pitanju, naročito cevi za vodu jer one mogu da se zalede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija