Društvo

Poslednji dan januara vedar, sunčan i suv: Kad nam stiže dodatno otopljenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

07:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zima je na čekanju, a ovaj januar ispraćamo uz sunce i temperaturu iznad proseka. Kao i juče, danas neće biti kiše, a temperatura će iznositi do devet stepeni Celzijusovih.

Ako pogledamo mesec za nama, temperaturni prosek za januar iznosi oko četiri stepena, a poslednjeg dana ovog meseca biće slično kao juče, ili čak malo toplije, zahvajujući anticiklonu, koji već danima utiče na vreme u Srbiji i regionu, objašnjava meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Centar anticiklona trenutno je pozicioniran iznad Rumunije  i sve do četvrtka uveče, držaće kišonosne oblake dalje od nas.

Vedro, sunčano i suvo

"U danu pred nama vreme će biti vedro, sunčano i suvo. Nebo će krasiti, kako kaže naša meteorološkinja, visoki oblaci, odnosno na većim visinama, koji su jedan od znakova stabilne atmosfere", rekla je.

Kako je dodala, stabilnost atmosfere potvrđuje i vetar, za koji se na karti strujanja vazduha vidi sda če biti  mirno i tiho i  tako će ostati do kraja dana. Ipak, očekuje se da će povremeno duvati slab južni i jugoistočni vetar.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Kada je reč o temperaturi, nema nekog drastičnog odstupanja u odnosu na juče. Maksimalna dnevna biće u intervalu od pet do devet stepeni", kaže Ćirković. 

Nakon petka još toplije

U nastavku nedelje sledi postepeno otopljenje. Temperatura će biti u porastu iz dana u dan, a atmosfera će se na kratko destibilizovati u četvrtak krajem dana kada možete očekivati i kišu.

Kiša će biti posledica prolaska fronta, koji će preko Srbije preći vrlo brzo, a već do petka sledi razvedravanje i sve više sunčanih sati.

"Osim toga, treba napomenuti da će sa prolaskom fronta u Srbiju stići i manja količina saharskog peska, zbog toga, upozorava Ćirković, računajte da će vazduh u petak biti zamućen, a kiša prljava i žuta", navela je Ćirković.

Komentari (0)

Srbija