Društvo

I danas veoma toplo, temperatura do 35 stepeni, ali stiže i osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

07:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji i danas bez crvenog meteoalarma. I trećeg dana avgusta u većem delu Srbije očekuje se predah od tropskih vrućina, kaže za urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Jedino će na jugoistoku i danas biti veoma toplo. Živa u termometru biće 34 stepeni Celzijusa. 

"Za stanovnike južnih predela još jedan tropski dan i naradžasti meteoalarm. Osveženje će danas najviše osetiti Vojvođani, jer se preko severnih predela premšta jedan "hladan" front. Maksimalna dnevna danas u severnim i centralnim predelima oko 29-30 stepeni Celzijusovih, na jugu i jugoistoku do 34 stepena", kaže Lazarević. 

Kako navodi, u Vojvodini će poslepodne biti nešto više oblaka, biće i grmljavine, ali ne i padavina. Po koji prolazni pljusak moguć je samo u brdsko planiskim predelima, ali reč je o veoma maloj količini - ispod pet litra metra kvadatnih. 

"Osim na temperaturnom polju, Srbija će biti podeljena i na polju vetra. Naime, u severnim i centralnim predelima duvaće slab do umeren severozapadni vetar kao znak da se front premešta, dok će na jugoistoku i dalje biti dominatno južno strujanje", kaže Lazarević.

Najsvežiji dan u Srbiji petak

Kako Lazarević kaže, još sutra u Srbiji prijatna letnja temperatura, zatim u petak konkretno osveženje koje će pratiti kiša i pljuskovi. Najsvežiji dan u ovoj sedmici biće petak kada će se živa u termometru spustiti na 25 podeljak.

"Izgleda da će se narodno verovanje koje važi za Sv. Iliju ostvariti. Naime, u narodu se kaže: posle Svetog Ilije, leto sve milije. Posle ovog datuma, noći su, prema narodnom verovatnju, znatno prijatnije. Narodno verovanje se ovog puta poklapa sa prognostičkim modelima. U narednim danima noći će biti prijatnije za odmor i spavanje", kaže Lazarević.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija