Društvo

Sahara nam donosi proleće u februaru: Temperatura danas skače na 20 stepeni, ali ćemo sutra osetiti prve znake preokreta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2024

-

07:31

Sahara nam donosi proleće u februaru: Temperatura danas skače na 20 stepeni, ali ćemo sutra osetiti prve znake preokreta
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nastavlja se natprosečno toplo vreme, pa će u narednim danima živa u termometru dostići oko 23-24 stepena, dok će u Srbiji danas biti izmereno oko 20 stepeni, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Razlog za prolećno vreme u februaru leži u prilivu toplog vazduha koji je vidljiv na visini. Toplota nam stiže iz Afrike i struji na prednjoj strani anticiklona, koji se tamo pozicionirao. Položaj anticiklon je takav da već danima u Srbiji nema kiše.

U danu pred nama pretežno sunčano i vedro. Oblaka će biti povremeno, ali samo onih na većim visinama koji su tu kao potvrda stabilne atmosfere.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Između ostalog, oblaci na visokim visinama u velikoj meri propuštaju sunčeve zrake tako da neće previše remetiti utisak sunčanog dana.

Stabilnost atmosfere može se pratiti i preko vetra, pa su pred nama uglavnom mirni sati. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar. Nešto jači udari biće zabeleženi u Bačkoj i Banatu tokom prepodneva.

Prljavi prozori i automobili zbog peska iz Sahare

Sa južnim vetrom i dalje pristiže manja količina saharskog peska. Zato i danas računjate na prljave prozore i automobile.

Kada je reč o temperaturi biće malo niža nego juče, ali će to i dalje biti vrednosti daleko iznad proseka za prvu dekadu februara.

U najtoplijem delu dana očekujemo od 15 do 20 stepeni.

U nastavku nedelje očekuje nas još toplije vreme. Najtopliji dan u ovoj sedmici biće petak sa prolećnih 23-24 stepena.

U petak će biti i prilično vetrovito, kao i za dane vikenda, i u upravo će taj jak južni vetar najaviti promenu vremena koja stiže u nedelju.

Najava preokreta dolazi u vidu povećane oblačnosti, da bi potom usledila kiša, koja bi kasnije, tokom naredne sedmice, mogla preći u susnežicu i sneg, ali samo na planinama.

U nižim predelima se za sada očekuje da će padati samo kiša.

Komentari (0)

Srbija