Društvo

"Situacija je ozbiljna, čak dramatična": Srpske bolnice na Kosovu bez lekova i medicinske opreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2024

-

13:01

"Situacija je ozbiljna, čak dramatična": Srpske bolnice na Kosovu bez lekova i medicinske opreme
"Situacija je ozbiljna, čak dramatična": Srpske bolnice na Kosovu bez lekova i medicinske opreme - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveni centri na severu Kosova u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom. Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva kupuju u apotekama i plaćaju  ih sopstvenim novcem, iako su osiguranici RFZO.

Dr Nebojša Srbljak, internista kartiolog, šef pejsmejkr centa u Mitrovici i šef odseka za dijagnostiku kardiovaskularnog odeljenja KBC Mitrovica za Euronews Srbija kaže da je problem veliki i da lekari sa severa Kosova već mesecima ne uspevaju da ga reše.

"Reč je o klasičnoj opstrukciji kosovskih vlasti na administrativnim prelazima. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distrubuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije", kaže Srbljak. 

Privatna arhiva

 

Ovo nije prvi put da se zdravstveni radnici na KiM suočavaju sa sličnim problemima, ali od žalbi kosovskim institucijama očigledno nema vajde.

"Imali smo pre nekoliko meseci problem s nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek posle pisanja u medijima i rekacije međunarodne zajednice. Kosovska carina nema ni jedan jedini argument da spreči lekove da dođu do naših bolnica. Mi nemamo kontakt ni sa jednim dobavljačem lekova, već ih, kao deo sistema, dobijamo od Ministarstva zdravlja Srbije. I u obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom adminitracijom u vezi sa ovim problemom, ali oni se, jednostavno, prave ludi", kaže doktor Srbljak.

Lekova neophodnih za bolničko lečenje u Mitrovici ima, ali samo u pojedinim privatnim apotekama.  Neki zamenski medikamenti postoje i u apotekama koje drže Albanci. S druge strane, u zdravstvenim centrima pod kontrolom Kosovske administracije lekova ima, nabavljaju se uglavnom iz Turske, ali njihova farmakopeja (zakonski propisani lekovi koji su dozvoljeni za lečenje ljudi) se razlikuje od one koja se koristi u našem zdravstvu.

"Situacija je ozbilja, čak dramatična", kaže dr Srbljak i dodaje: "Upravo sada, za jednu onkološku pacijenkinju suprug je morao da nabavi terapiju u Beogradu. A šta da rade oni koji nemaju mogućnost da lek kupe u apoteci ili odu preko administrativne linije i kupe ga negde u Srbiji? Ova opstrukcija rada zdravstvenih ustanova na KiM, među kojima je i KBC Priština sa sedištem u Gračanici, kao i svi zdravstveni centri širom Kosova koji su u zdrastvenom sistemu Srbije, nikako nije slučajna. To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru", zaključuje doktor Srbljak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija