Društvo

Ko će sve biti u sastavu Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u Ribnikaru?

Komentari

Autor: S. T.

12/03/2024

-

12:06

Ko će sve biti u sastavu Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u Ribnikaru?
Ko će sve biti u sastavu Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u Ribnikaru? - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupe, koju je formirala Vlada Srbije, za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Ribnikaru imaće 12 članova, objavljeno je u Službenom glasniku.

U Radnoj grupi po jednog predstavnika imaće tri ministarstva - prosveta, kultura i javna ulaganja, zatim će svog predstavnika imati Grad Beograd, gradske opštine Vračar. Član Radne grupe je direktor OŠ " Vladislav Ribnikar" Ljubomir Pjevović, zatim će dva predstavnika imati porodice ubijenih u masovnom ubistvu.

Članovi su i Aleksandra Ivanković predstavnica Victim Support Europe, prof. dr Sanja Ćopić, predstavnik Viktimološkog društva Srbije, dr Slavica Ševkušić, viši naučni saradnik, predstavnik Instituta za pedagoška istraživanja, Ognjen Božović, advokat iz Beograda.

"Obrazuje se Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu dana 3. maja 2023. godine, kao i definisanje rada i aktivnosti tog centra koji su usmereni na razvoj, negovanje i promociju kulture sećanja, vrlina empatije, tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga, a u cilju podrške žrtvama, obrazovanja i pomoći društvu", navedeno je u odluci koja je objavljena u Službenom glasniku.

Kako se navodi, zadatak Radne grupe je da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu sprovedenog postupka opsežnih konsultacija, dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini preporuku na koji način bi trebalo pokazati poštovanje žrtvama, njihovim porodicama i široj zajednici i da, u tu svrhu, predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja Memorijalnog centra.

Predsednik Radne grupe

Predsednik Radne grupe je predstavnik Ministarstva prosvete. U odluci se navodi da će nadležni organi i porodice žrtava svoje predstavnike u Radnoj grupi odrediti u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu odluke (odluka je stupila na snagu 9. marta, dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku).

Ministarstvo prosvete će organizovati konstitutivnu sednicu Radne grupe u roku od tri dana od isteka roka. U odluci se navodi da Radna grupa može tražiti od organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave potrebne podatke, obaveštenja i izveštaje.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Još se dodaje da će Radna grupa, radi efikasnijeg i delotvornijeg ostvarivanja navedenih ciljeva, angažovati stručnjake za oblast na koju se odnosi zadatak Radne grupe, odnosno multidisciplinarni tim koji su jednoglasno izabrale porodice ubijenih u Ribnikaru.

Multidisciplinarni tim čine: prof. dr Aleksandar Baucal, redovni profesor, Filozofski fakultet Beograd, dr Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica, Institut za noviju istoriju Srbije, Jasmina Nikolić, direktorka Viktimološkog društva Srbije, Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade, prof. dr Dubravka Stojanović, redovna profesorka, Filozofski fakultet Beograd, Bratislav Tošković, dipl. inž. arhitekture.

"Multidisciplinarni tim će sprovesti opsežne konsultacije s ciljem pripreme preporuka i predloga konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitektonskog konkursa za Memorijalni centar i izbor najboljeg rešenja. Radna grupa je u obavezi da ove preporuke i mere implementira i sprovede kroz svoje resore, te da iste predloži Vladi na usvajanje. Multidisciplinarni tim će predlagati i druge konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom ustanovljavanja Memorijalnog centra, osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja Memorijalnog centra", navedeno je u odlucio.

Radna grupa i Multidisciplinarni tim mogu angažovati i druge domaće i međunarodne stručnjake, odnosno međunarodne organizacije kako bi pružili podršku i pomoć u radu Multidisciplinarnom timu i Radnoj grupi.

Članovi Radne grupe i Multidisciplinarnog tima ne primaju naknadu za svoj rad, osim naknada na ime nužnih i opravdanih troškova vezanih za rad u Radnoj grupi koje se isplaćuju primenom propisa kojima se uređuje pravo na naknadu troškova državnih službenika koji nastaju u vezi s njihovim radom u državnom organu.

Radna grupa se obrazuje do završetka za koji je obrazovana. Radna grupa donosi Poslovnik o radu, a podnosi izveštaj Vladi Srbije svakih 90 dana. Sve administrativno-tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja Ministarstvo prosvete.

Deo škole neće biti za nastavu

Deo škole u kom se dogodilo masovno ubistvo u Ribnikaru neće se koristiti za nastavu. Svi đaci iz Ribnikara su sada u delu škole koji je ranije bio namenjen učenicima nižih razreda. Masovno ubistvo se dogodilo u delu zgrade koji je bio namenjen đacima od petog do osmog razreda.

"Do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti se izuzima iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela broj 5053, katastarska opština Vračar, sa objektom osnovnog obrazovanja broj 1 na ovoj parceli, koji predstavlja Oglednu osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u ulici Kralja Milutina broj 10 u Beogradu", navedeno je u odluci.

Euronews/Nikola Bojčevic

 

Dodaje se da je do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, Ministarstvo prosvete u obavezi da obezbedi odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” na drugi način.

Savet roditelja pisao Ministarstvu, Vladi Srbije

Juče je održan sastanak Saveta roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar"sa kog su uputili pismo predsedniku države, Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se odustane od zatvaranja polovine škole.

Oni su pred nadležne organe izneli pet uslova. Traže da se tačka 13. Odluke Vlade o formiranju Radne grupe o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Ribnikaru od 8. marta 2024. godine, o izuzimanju parcele u celosti, stavi van snage.

Traže i da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, deo škole sa pratećim sadržajima koji se nalazi na katastarskoj parceli 5053 KO Vračar, da na korišćenje Školi radi obavljanja prosvetne delatnosti, uz zatvaranje dela škole u kome se dogodio masakr, uvažavajući osetljivost prema porodicama ubijenih, do donošenja rešenja za Memorijalni centar.

"Tražimo i da Vlada Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo prosvete, u najkraćem roku, odnosno u roku od 48 sati, predstavi školi, nastavnicima, zaposlenima, đačkom parlamentu i roditeljima plan za 'obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi' i da zatim Vlada Srbije taj plan i odgovarajuću dinamiku realizacije plana potvrdi formalnom Odlukom uz pisane garancije kako bi on postao obavezujući za sve", navode i dodaju:

"Da Vlada Srbije potvrdi svoju raniju odluku o tome da će celokupan nastavni kadar OŠ 'Vladislav Ribnikar' ostati u radnom odnosu bez obzira na broj učenika u narednim školskim godinama, i da se u rad Radne grupe o uspostavljanju Memorijalnog centra uključe kao formalni članovi i predstavnici roditelja preživele dece, nastavnika škole i stručnjaci koji su bili uključeni u isceljenje naše dece i koji i dalje aktivno pomažu školi, učenicima, nastavnicima".

Oni su za večeras najavili skup podrške. Kako su naveli u saopštenju skup će početi u 19.30 časova ispred škole u ulici Svetozara Markovića u trajanju od 40 minuta koliko traje i školski čas u OŠ "Vladislav Ribnikar". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija