Društvo

Istorijski muzej Srbije seli se u zgradu Železničke stanice - raspisan tender za dizajn stalne postavke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2021

-

15:27

Istorijski muzej Srbije seli se u zgradu Železničke stanice - raspisan tender za dizajn stalne postavke
Spomenik Stefanu Nemanji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U zgradu nekadašnje Železničke stanice na Savskom trgu preseliće se Istorijski muzej Srbije. Ova ustanova kulture raspisala je konkurs za izbor izvođača za izradu idejnog rešenja ekspozicionog dizajna stalne muzejske izložbene postavke  sa neophodnim narativom i mobilijarom po muzeološkim principima.

Zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice Beograd je površine oko 7.300 metara kvadratnih, a predviđena površina galerijsko-muzejskog prostora iznosi oko 3.000 kvadrata. Procenjena vrednost javne nabavke je 9,9 miliona dinara, a rok za prijavu je 17. avgust.

Zgrada Železničke stanice je građena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, ima status spomenika kulture od velikog značaja. U javnom pozivu je navedeno da je Istorijski muzej Srbije posle skoro 57 godina postojanja dobio priliku da dobije zgradu Glavne Železničke stanice koja će biti identitet Muzeja.

Po prvi put u ovoj zgradi će se naći čitav kolektiv na okupu: direktor, kustosi, konzervatori, preparatori, tehničari, računovodstvo, finansije, depo i drugo.

Google maps

Zgrada Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića

U dokumentaciji piše da je cilj realizacije projekta dobijanje funkcionalnog, optimalnog, estetski vrednog prostora koji će moći da odgovori svim sadašnjim i budućim potrebama ustanove, i omoguči realizaciju svih budućih projekata u njoj. 

U prizemlju se planira izložbeni prostor koji će obuhvatiti celine o knezu Višeslavu (780-814), koji je prvi poznati srpski knez, kao i o knezu Mutimiru (851-891), Mihailu I Vojislavljeviću, prvom srpskom kralju, Konstantinu Bodinu, Urošu I sa sinovima, interaktivna karta Seobe naroda tokom ranog srednjeg veka. Ovaj deo će biti posvećen i temama iz oblasti etnologije i običaja srpskog naroda, najvažnijim arheološkim lokalitetima, i izlaganju povremenih gostujućih izložbi kroz tematske celine kao Nemanjići, Seoba Srba 1690. godine, Dodir Srbije sa Rusijom, Srbija tokom Osmanskog perioda, Predustanička Srbija, Muzej železnice.

Preporuka za vas

Novi Muzej grada Beograda biće velik kao četvrtina Luvra i čuvaće mamuta, vinčanske figure, olimpijsku baklju, novčić s prvim krstom...
Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije
Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu

Komentari (0)

Srbija