Društvo

Hitno upozorenje RHMZ: Tri superćelijske nepogode pogodiće nekoliko područja u Srbiji, padao grad veličine oraha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2024

-

17:35

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je na tri superćelijske nepogode koje se kreću sa nekoliko područja Srbije. U zoni nepogoda padaće krupan grad, jaki plјuskovi i vetar olujne (ponegde i orkanske) jačine. Grad veličine oraha padao je u Gornjem Milanovcu.

 

RHMZ

 

"Superćelijske nepogode sa gradom i jakim pljuskovima sa grmljavinom sa područja Ljiga, Sopota, Požarevca i Kostolca preko ostalih delova Šumadije, Pomoravlja i Braničeva premeštaće se dalje na istok", navodi se u hitnom upozorenju RHMZ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Meteoalarm je sa narandžastog stepena podignut na najviši crveni nivo i na terotoriji Šumadije i Pomoravlja.

"Najsnažnije su tri superlijske nepogode: jedna se sa područja Aranđelovca brzo premešta ka Smederevskoj Palanci, druga se nalazi na severu Pomoravlja i ima tendenciju premeštanja na istok, a treća najsnažnija u Braničevskom okrugu takođe se dolinom Dunava premešta ka istočnoj Srbiji. U zoni nepogoda krupan grad, jaki pljuskovi i vetar olujne (ponegde i orkanske) jačine".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Jaka nepogoda sa grmljavinom i gradom u narednih 30 minuta na severu Borskog okruga (područje Ključa, Kladovo i okolina).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na severu Moravičkog okruga, u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, razvoj nepogode sa gradom koja će u narednom satu premeštati ka Šumadijskom okrugu (Kragujevac sa širom okolinom), piše RHMZ na sajtu.

Jaka grmljavinska nepogoda iz BiH stiže u Srbiju

Prethodno je RHMZ upozorio da će jaka grmljavinska nepogoda iz pravca BiH u narednom satu zahvatiti delove Podrinja i imati tendenciju daljeg premeštanja preko unutrašnjosti Mačvanskog okruga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom počeće i u delovima Bačke, Srema, Šumadije i na jugozapadu Srbije, objavio je RHMZ.

Osim u Mačvanskom okrugu, pojava jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom očekuje se i na zapadu Vojvodine na potezu Šid - Bačka Palanka.

Opštinu Gornji Milanovac pogodio grad veličine oraha

Jako nevreme praćeno obilnim gradom veličine oraha zahvatilo je oko 17 časova teritoriju Gornjeg Milanovca.

Tanjug/Branko Lukić

 

Nevreme je zahvatilo centar grada, a nisu pošteđena ni pojedina sela. Mestani navode da je mnogima je uništena letina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"U Širokom polju je padao oko 20 minuta i sve je omlatio”, rekao je za Tanjug lokalni stanvnik Todor Jokić.

Sam centar Gornjeg Milanovca zabeleo se od grada.

Gornji Milanovac: Neeksplodirana protivgradna raketa pala na porodičnu kuću

Na porodičnu kuću u Gornjem Milanovcu danas je pala neeksplodirana protivgradna raketa, a kako je rekao predsednik opštine Dejan Kovačević, žrtava nije bilo.

Kovačević je tokom posete porodici u čiju kuću je upala protivgradna raketa istakao da će Opština nadoknaditi štetu porodici, kao i da će tužiti proizvođača raketa.

"Pukom srećom prošlo je bez žrtava. Opštinske ekipe za procenu štete već sutra će krenuti na teren kako bi se popisala sva nastala šteta", rekao je Kovačević.

Jako nevreme praćeno gradom u popodnevnim satima pogodilo je opštinu Gornji Milanovac, a najveća šteta pričinjena je u samom centru grada.

Grad koji je pogodio ovu opštinu padao je u pojedinim delovima opštine i do 20 minuta, a velika šteta pričinjena je na poljoprivrednim zasadima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija