Društvo

Za vikend opet raste temperatura: Topli dani ali hladnije noći, meteorolozi posebno upozoravaju na jednu opasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2021

-

08:24

Za vikend opet raste temperatura: Topli dani ali hladnije noći, meteorolozi posebno upozoravaju na jednu opasnost
Ekstemne vrućine u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nakon kratkotrajnog osveženja, tokom vikenda u Srbiju stiže novi talas visokih temperatura. Meteorolozi ipak najavljuju prijatne noći i ne tako ekstremne temperature koje smo imali tokom ovog najtoplijeg leta u Evropi.

U Srbiji će tokom vikenda biti vedro i sunčano vreme, a ponovo će živa u termometru ići iznad 30 stepeni Celzijusa, te se i dalje mogu planirati letnje aktivnosti na otvorenom.

Međutim, prema rečima meteorologa i urednice vremenske prognoze Euronews Srbija Milene Lazarević, ne očekuju se ekstremne vrućine koje smo imali prethodne nedelje. I u subotu, i u nedelju biće vedro i sunčano, a padavina neće biti.

"Biće, dakle, znatno prijatnije, a na to će najviše uticati relativno sveže noći i sveža jutra. Tokom vikenda minimalna tempertura kretaće se od 13 do 18 stepeni, dok će najviša dnevna biti u intervalu od 29 do 32 stepena, na planinama i koji stepen niža", navodi Milena Lazarević.

Ona je upozorila na visok indeks UV zračenja. Tokom vikenda indeks zračenja će biti visok i kretaće se u intervalu od pet do osam, a preporuka je da se u periodu između 10 i 17 sati ne izlaže direktnom Suncu.

Unsplash

 

I meteorolog Marko Čubrilo najavio je da se od petka očekuje porast temperature, ali da će noći biti prijatne, kao i da se očekuju sveža jutra.

"Od petka do nedelje većina modela simulira postepeno, umereno otopljenje tako da bi se za vikend maksimumi kretati od 27 do 31 stepen Celzijusa, što je u okvirima proseka. Noći bi i dalje uglavnom bile prijatne uz minimume od 13 do 18 stepeni", naveo je Čubrilo u svojoj objavi na Fejsbuku.

Kako je naveo, razlika u simulacijama leži u drugačijem lociranju centra anticiklona koji će tih dana dominirati vremenom nad nama.

"Većina modela sve do ponedeljka centar tog anticiklona locira malo zapadnije od nas i time nas zadržava na njegovoj, svežijoj, istočnoj periferiji, dok ga GFS centar situira prvo tačno nad nas, a  zatim malo istočnije, što po njegovoj zapadnoj periferji povlači veoma topao vazduh", navodi Čubrilo.

On je u objavi najavio da bi se u nedelju očekuje dalji porast temperature u Evropi, što će se nastaviti i početkom naredne sedmice.

"Oko 22.8. nad zapadnom Evropom trebao razvijati ciklon koji bi preko središnje Evrope ka Alpima polako pružao svoj hladan front. Ispred fronta preko našeg dela Evrope bi jačalo toplo strujanje te bi u utorak na istoku i jugu bilo vrlo toplo uz maksimume od 33 do 38 stepeni Celzijusa.

Prema prognozama meteorologa, sredinom sledeće nedelje očekuje se novo osveženje i pad temperature.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija