Društvo

Novi skup za očuvanje Fruške Gore: Aktivisti protestovali zbog ograđivanja šumske staze i vidikovca Kesten

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

09/10/2021

-

18:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti pokreta Odbranimo šume Fruške Gore ponovo su protestovali zbog toga što je deo Nacionalnog parka koji je u privatnom vlasništvu i obuhvata jedan od najlepših vidikovaca na toj planini opasan žičanom ogradom. 

Uprkos kiši, pedesetak aktivista pokreta Odbranimo šume Fruške Gore okupilo se na dogovorenom mestu ispred manastira Rakovac i krenulo u šumsku akciju. Više je razloga za njihov današnji protest koji su nazvali "Svi za šume, šume za sve".

Prvo upozoravaju na loše upravljanje Nacionalnim parkom Fruška Gora, a potom da je jedan njegov deo kojim upravlja eparhija Sremska koji je od prošle godine u privatnom posedu vlasnika građevinske kompanije Gales i dalje opasan žičanom ogradom. I da su, stoga vidikovac Kesten i žuta planinarska staza i dalje nedostupne planinarima. 

Euronews Srbija

 

Dušan Tomić, planinar, kaže da nije imao nikakva prava da zatvori planinarsku stazu koja tuda ide stotinak godina, koja je registrovana po svim mapama.

Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške Gore rekla je da je Nacionalni park javno dobro.

"Došli smo ovde danas da napravimo simboličnu akciju oslobađanja ove šume. Kao što znate, ona je zarobljena zajedno sa brdom Kesten od strane fizičkog lica. On to ne bi mogao sam da uradi da nije dobio podršku naših institucija", istakla je Dragana Arsić.

Aktivisti su u znak protesta na nekoliko mesta presekli žičanu ogradu, a potom i oslobodili prolaz koji vodi dalje kroz šumu ka vidikovcu Kesten. 

Prolazeći kroz privatni posed, poslali su poruku nadležnima, budući da na ovu situaciju ne reaguju. Pozivaju ih da u svoju zelenu agendu uvrste pitanje Nacionalnog parka Fruška Gora, podsećajući na to da je pošumljeno samo sedam odsto Vojvodine, što je, kako kažu, daleko ispod evropskog proseka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija