Društvo

Vučica Vanda ostala bez ogrlice za praćenje, odašiljač pronađen podno planine Ozren

Komentari

Autor: RINA

16/10/2021

-

17:38

Vučica Vanda ostala bez ogrlice za praćenje, odašiljač pronađen podno planine Ozren
Vučica Vanda ostala bez ogrlice za praćenje, odašiljač pronađen podno planine Ozren - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Jedina markirana vučica u Srbiji, Vanda, ostala je bez elektronske ogrlice za praćenje koja je programirana da nakon godinu dana sama spadne. Nakon 365 dana to se i desilo, a uz pomoć satelitskog praćenja, ogrlica je locirana na području Pešterske visoravni, pa se ekipa biologa uputila put podnožja planine Ozren u selo Caričino, sa namerom da pronađu odašiljač.

"Dok smo na hranilištu Kašan prošle godine čekali medveda došla je vučica i iskoristili smo taj momenat da i nju marikiramo.Za svo ovo vreme, odašiljač je poslao više od 2.700 podataka o njenom kretanju", izjavio je za RINU Duško Ćirović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

Svi podaci koji su stizali tokom minulih godinu dana će biti analizirani, a rezultati će poslužiti boljoj zaštiti ove jedinke u Srbiji, kojoj preti istrebljenje.

"Na osnovu monitoringa koje sprovodimo zajedno sa Upravom za šume, ekspertska procena stručnjaka je da u našoj zemlji ima između 800 i 900 jedinki vuka. Podaci koje smo dobili sa ogrlice koristiće nam da ih što bolje zaštitimo, a sasvim sigurno da će i lovcima, koji ih najviše istrebljuju, ove informacije značiti", navodi profesor Ćirović.

RINA

 

Vukovi su vrlo teritorijalne životinje, a to su potrvdili i podaci sa orglice. Naime, vučica Vanda kretala se tokom minulih godinu dana uglavnom na području Jadovnika i Ozrena, u radijusu od oko 110 kvadratnih kilometara.

"Na osnovu prvih analiza podataka, primetili smo da joj je jesenji areal bio izuzetno mali. Vanda se uglavno kretala ustaljenom maršutom, dok je tokom proleća i leta u potrazi za hranom bila aktivnija. Imala je i ta neka kružna kretanja po obodima planina pa sumnjamo da ima i mladunčad", kaže Neda Bogdanović, student doktorskih studija na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Stručnjacima je za oko zapao i podatak da se Vanda nikada nije približila mestu gde je upala u zamku i gde joj je stavljena ogrlica, pa sumnjaju da je tada u potrazi za hranom slučajno naišla.

"Pošto je tada bila sredina oktobra, moguće da je vučica bila gladna i da je u potrazi za hranom došla na hranilište 'Kašan' na Jadovniku. Stvarno je interesantan podatak, da se više nikada tamo nije vratila, niti da je prišla bliže lokaciji gde je uhvaćena na 5 kilometara", ističe profesor Ćirović.

RINA

 

Iz Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode", koji punu deceniju rade na zaštiti divljih životinja i sarađuju sa timom profesora Duška Ćirovića, kažu da će nastaviti i dalje da štite retke vrste zveri.

"Kako niko do sada u Srbiji nije uhvatio vuka i pratio njegovo kretanje, za naše udruženje to je bila velika stvar i ponosni smo zbog toga. Nastavićemo i dalje sa svojom ekološkom misijom i zaštitom retkih primeraka divljih životinja", ponosno naglašava Vjekoslav Joksimović, ispred Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode".

Na planini Jadovnik vrši se i monotoring mrkog medveda, a kada su markirali vučicu Vandu u čeku je došao i izuzetno redak primerak ove jedinke, kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora. Već nekoliko godina, prati se i medved Miloš.

Komentari (0)

Srbija