Društvo

Gde i kako da testirate antitela posle vakcinacije: Počela velika studija efikasnosti cepiva dostupnih u Srbiji

Komentari

Autor: S. Tuvić

16/11/2021

-

12:01

Gde i kako da testirate antitela posle vakcinacije: Počela velika studija efikasnosti cepiva dostupnih u Srbiji
Gde i kako da testirate antitela posle vakcinacije: Počela velika studija efikasnosti cepiva dostupnih u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je počela velika studija u kojoj se prati efikasnost vakcina koje su dostupne u Srbiji kod različitih starosnih grupa. Studija se sprovodi na pojedinim vakcinalnim punktovima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i to tako što se "dobrovoljcima" meri nivo neutrališućih antitela na određeni vremenski period.

Za učesnike studije testiranje je besplatno, a da bi se uključili potrebna je zdravstvena knjižica i da su voljni da se vakcinišu. U istraživanju ne mogu da učestvuju oni koji su već primili buster, treću dozu.

Virusolog prof. Tanja Jovanović kaže za Euronews Srbija da se u istraživanje mogu uključiti građani koji dobijaju prvu, drugu, ali i buster dozu.

"Građani daju pismenu saglasnost da učestvuju u studiji. U obavezi su da daju krv na određene vremenske intervale kako bi se pratila količina antitela, kako rastu i posle kog vremena dolazi do pada antitela ili proboja imuniteta s obzirom na pojavu novih vartijanti virusa", navela je Jovanović.

Ona je naglasila da je važno da građani koji se uključe u studiju shvate da se krv za merenje nivoa antitela uzima na određeni vremenski period, kako se ne bi desilo da se pojave jednom, odradi im se nivo antitela i da predstanu da učestvuju u studiji.

Studiju sprovodi Institut za javno zdravlje Batut, koji preko lokalnih zavoda za javno zdravlje obavlja uzorkovanje, radi se serološko testiranje i određuje količina neutrališućih antitela.

Gde je moguće testirati se

U Beogradu se testiranje radi na vakcinalnim punktovima - Sajm, Zavod za biocide, Institut Batut, DZ Savski venac.

"Uzorci krvi se uzimaju neposredno pre davanja prve, druge ili treće doze, a onda mesec dana, tri meseca i šest meseci posle kompletne imunizacije trećom dozom vakcine. Kada daju krv, ispitanici dobijaju rezultate", navela je Jovanović.

Napominje da je važno da se vidi efikasnost vakcina na delta soj virusa korona, jer je efikasnost za sve vakcine je određena na vuhansku varijanti virusa.

"Vrlo važno da se prati i da se vidimo koji je zaštiti nivo antitela koji bi nas zaštitio od delta varijante", navela je ona.

Studija sa 10.000 ispitanika

Podseća da je za kolektivni imunitet na delta soj virusa korona potrebno da se 85 odsto stanovništva vakciniše, a da je za vuhanski bilo potrebno 60 odsto, britanski oko 70 odsto.

Jovanović kaže da je planirano da najmanje 10.000 ispitanika učestvuje u studiji, a da je poželjno da se uključi i više.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija