Društvo

U trijažnoj kovid ambulanti KBC Zemun upola manje pregleda, ali lekari upozoravaju - ne sme biti opuštanja

Komentari

Autor: Fonet

20/11/2021

-

12:02

U trijažnoj kovid ambulanti KBC Zemun upola manje pregleda, ali lekari upozoravaju - ne sme biti opuštanja
U trijažnoj kovid ambulanti KBC Zemun upola manje pregleda, ali lekari upozoravaju - ne sme biti opuštanja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović izjavio je danas da trenutno u trijažnoj kovid ambulanti imaju upola manje pregleda nego pre desetak dana, ali da se često javljaju pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom, što šalje poruku da ne sme biti opuštanja.

On je za RTS rekao da je tokom poslednja 24 sata bilo oko 90 pregleda u trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, kao i da je 11 pacijenata upućeno u kovid bolnice.

"Ako se setimo da smo pre samo sedam do deset dana imali između 150 i 180 pregleda dnevno, zaključujemo da ih sada ima duplo manje nego ranije. Međutim, pada u oči da sada dolaze na preglede pacijenti sa srednjom i težom kliničkom slikom, što nam šalje poruku da ne smemo nikako da se opuštamo", istakao je Stojanović.

Naglašava da brojevi na papiru jesu manji i da u praksi jeste lakše, ali da "ovo i dalje traje".

"Predviđamo eventualnu mogućnost ponovnog povećanja brojeva u sledećim danima, kada se đaci vraćaju u škole i kada imamo slave. Dolazi nam i hladno vreme i opasnost kada se ukrste grip i kovid. To nisu male stvari i unapred nas zabrinjavaju, ali spremni smo na to", kaže Stojanović.

Ističe da se često javljaju i pacijenti sa znacima postkovid sindroma, odnosno komplikacijama koje se posle preležane korone javljaju na svim organima. On je ukazao da je u prvom periodu među pacijentima bilo oko 90 procenata nevakcinisanih, a da ih se sada javlja oko 75 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija