Društvo

Sneg intenzivno pada na Goliji, Zlatiboru i Tari, prve pahulje u Beogradu i Obrenovcu

Komentari

Autor: Rina

03/12/2021

-

10:36

Sneg intenzivno pada na Goliji, Zlatiboru i Tari, prve pahulje u Beogradu i Obrenovcu
RINA - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Prve snežne pahulje iznenadile su jutros Beograđane i Obrenovčane podsetile su nas da zima polako i kalendarski dolazi. Ove godine dočekali smo pahulje ranije nego prethodne, pa ipak ima nade da praznike dočekamo baš kao u božićnim filmovima.

Na  prvi sneg u prestonici najduže se čekalo 1951. godine, kada se Beograd prvi put zabeleo tek 19. januara, a prosečan dan kada u Beogradu dočekamo prve pahulje je 23. novembar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

 

Sneg na teritoriji opština Ivanjica intenzivno pada od ranih jutarnjih sati. Za sada su svi putevi prohodni, ali nadležni apeluju da vozači bez preke potrebe ne kreću na put preko Golije koji vodi ka Novom Pazaru, jer je deonica Preko Brdo-Odvraćenica jedna od najkritičnijh i koja je samo prošle zime zavejala na desetine automobila.

"Ekipe su u pripravnosti, ukoliko sneg nastavi da pada ovim intenzitetom vozačima u tom pravcu može doneti brojne teškoće. Na prevoju preko Odvraćenice najveći problem pravi vetar koji samo za nekoliko minuta pravi smetove visoke nekoliko metara i često se baš tu neko od vozača zaglavi u snegu. Apelujemo na sve koji idu ka Novom Pazaru da to čine preko Javora i Sjenice ili da idu na Ušće i ne koriste ovaj pravac", rekao je za RINU Vitomir Arsović iz preduzeća Ivanjica Putevi.

RINA

 

Kiša u Zlatiborskom okrugu prelazi u sneg i za sada svi putni pravci su prohodni ka Novoj Varoši, Sjenici i Bajinoj Bašti preko Kadinjače.

Spremno čekaju padavine

"Podigli smo nivo mehanizacije na drugi stepen, uključili više mašina za čiščenje i spremno čekamo najavljene padavine. Imamo dovoljno svih agregata koji su neophodni kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano", kazao je za RINU Leko Korićanac.

Sneg intenzino pada i na i Tari. Nekoliko centimetara belog pokrivača već se nalazi na kolovozu, zato se još jednom na sve vozače apeluje da ne kreću na put bez zimske opreme.

"To se pre svega odnosi na vozače iz Crne Gore koji zbog drugačijih vremenskih uslova na put kreću sa letnjim gumama, a preko Zlatibora dolazi do poprečivanja u snegu i pravi se kolaps u saobraćaju", rekao je Korićanac.

Nadležni poručuju da je kolovoz mokar i klizav, zbog najavljenih niskih temperatura u zapadnoj Srbiji vozačima se apeluje na povećan oprez i korišćenje adekvatne zimske opreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija