Društvo

Da li i koliko budućim majkama u Srbiji znače podsticajne mere i na šta sve mogu da računaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Maja Repić

03/01/2022

-

21:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi paket mera za podsticaj rađanja stupio je na snagu 1. januara. Jednokratna pomoć za prvo dete povećana je na 300.000, dok će 100.000 dinara biti izdvojeno za drugo i treće dete.  

Sa bebom u kući troškovi rastu. Jednokratna pomoć omogućiće roditeljima da za prvo vreme obezbede osnovne stvari za novog člana porodice ili da nadomeste druge troškove.

"Svako ko u Srbriji kaže da mu 300.000 dinara ne znači, blago njemu. Mislim da svima znači, pogotovo ženama koje su nešto ugroženije. Sa tim novcem mogu platiti račune, pokriti kredit. U mom slučaju, s obzirom na to da sam preduzetnica, novac ću potrošiti u periodu kada ne budem radila, i ne budem imala primanja. Dodatno ću morati da platim poreze kako ne bih imala rupu u stažu. Tako da, naravno da znače 300.000, jako se radujemo", kaže buduća mama Maša Đurić.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Novi paket mera predviđa i jednokratnu pomoć od 100.000 dinara za drugo i treće dete. Ostaje mera koja je i do sada bila na snazi, a koja podrazumeva po 10.000 dinara tokom dve godine, dok za treće dete država izdvajati po 100 evra mesečno tokom 10 godina. Buduće mame kažu, pomoć je dobrodošla, ali su za pospešivanje nataliteta potrebne i sistemske promene.

"Niko neće za 300.000 ili za 100.000 roditi dete, zato što smo svi svesni da deca koštaju malo više od toga. Jeste to neka vrsta podrške, ali nedovoljna da donesemo tu odluku. Makar za mene i moju porodicu, za odluku o drugom detetu neće biti presudno 100.000 već da li će se neke sistemske stvari promeniti", navodi Đurić.

Potrebne sistemske promene

Sistemske promene, unapređenje infrastrukure i dovoljno mesta u vrtiću, važni su faktori za roditelje smatra profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković, ali ističe da bi ovakva finansijska pomoć ipak mogla da ohrabri roditelje da se odluče na proširenje porodice.

"Mislim da bi ovo povećanje roditeljskog dodatka moglo da se odrazi na povećanje nataliteta. Imamo neka iskustva i iz drugih zemalja. Recimo, čim je uvedena ta mera, ja sam pronašla podatke za Finsku. Bebe koje su rođene nakon sličnih mera države su zvali bebe od 10.000 evra, jer je toliko dobijala porodica. Oni su radili neka istraživanja i zaista se pokazalo da je broj rođene dece povećan nakon te mere", kaže Žarković.

Kako bi podstakla mlade parove da postanu roditelji, država je obećala i pomoć za kupovinu prvog stana. Najavljene su i olakšice za roditelje koji studiraju, pa tako za njih neće važiti postojeći ispitni rokovi, a studentkinje neće gubiti godinu niti plaćati školarinu.

Sve novine i kako do učešća za stan

Za rođenje prvog deteta roditelji će od države dobijati jednokratnu novčanu pomoć od 300.000 dinara, a planirana su i novčana sredstva majkama za učešće u kupovini prvog stana na osnovu rođenja deteta. To su, između ostalog, novine predviđene izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom koje se se primenjuju od 1. januara.

Roditeljski dodatak za prvo dete do sada je bio 100.000 dinara, a ubuduće taj iznos biće utrostručen. Druga mera odnosi se na finansijsku pomoć države majkama prilikom izgradnje, učešća u kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.

"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije", rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović juče pred poslanicima.

Tanjug/Tara Radovanović

 

On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.

"U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta", dodao je Dmitrović. 

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnili su za Euronews Srbija da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave (opštini), odnosno službama dečije zaštite. 

Iz Ministarstva poručuju da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije". 

Inače, iznosi roditeljskog dodatka za drugo, treće, četvrto dete nisu menjani. Mame i tate za rođenje drugog deteta trenutno dobijaju nešto više od 243.000 dinara i taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara. Za treće dete dobijaju više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara). Osim toga, roditelji koji dobiju drugo ili treće dete mogu da računaju i na jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio olakšice za studente ukoliko se odluče za potomstvo tokom studija.

"Za studente donosimo meru da ako devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto će važiti i za muškarca, oca, koji je student", najavio je predsednik.

Za te studente bi važilo pravilo da ukoliko diplomiraju do 26. godine to bi se računalo kao da su završili studije u roku, a za medicinske fakultete da su studije završili u roku do 28. godine.

Predsednik je tada najavio da će država davati bespovratnu pomoć između 10.000 i 20.000 evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

"Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju", ukazao je on. 

Komentari (0)

Srbija